Karresporen op Mars

Nieuws | de redactie
15 januari 2014 | Mensen maakten het wagentje en stuurden het naar Mars. Mensen bouwden ook een vlijmscherpe camera en laten die rond Mars cirkelen. Voor het eerst kan het mensenoog zo karresporen zien op een buurplaneet. Zelfs het karretje zelf zien we rondtoeren, onderweg inmiddels naar de berg Sharp.

De NASA liet Curiosity zeventien maanden geleden landen op Mars in de krater Gale. Sindsdien rijdt de ‘rover’ rond, op zoek naar bijzondere geologische verschijnselen en sporen van water. Intussen draait de Mars Reconnaissance Orbiter rondjes rond de planeet en schiet de scherpste foto’s ooit met zijn High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) camera. En zo kwam de dag, vlak voor de kerst van 2013, dat zij elkaars pad gingen kruisen bij onze buren in het zonnestelsel.

Nog nooit zoveel kilometer

De Orbiter kon niet alleen het Mars-wagentje tijdens zijn trektocht naar de berg Sharp op de foto krijgen op 11 december. De camera’s zijn zo precies, dat het mogelijk bleek de route van Curiosity over het oppervlakte van de rode planeet dankzij de karresporen te volgen. Goed is te zien hoe het wagentje zigzaggend over de planeet moet krossen, om allerlei oneffenheden in het landschap te omzeilen.

Voorlopig is Curiosity nog niet klaar. Als hij een voorbeeld neemt aan zijn voorganger ‘Opportunity’ dan kan zijn trektocht over Mars zelfs nog heel lang duren. Komende maand is het tien jaar geleden dat deze sonde op de planeet begon rond te rijden. In juni 2011 brak hij al het record van de grootste afstand ooit afgelegd op een ander hemellichaam door een product van menselijk fabricaat: 30 kilometer. En hij gaat nog steeds door met het doorseinen van gegevens. 

Big Data record uit het heelal

De Mars Reconnaissance Orbiter van de Nasa dorbrak zelf dezer dagen een record. Nog nooit gaf een ruimteverkenner zo veel gegevens en kennis door. De orbiter is de kampioen van de Big Data uit het heelal met nu meer dan 200 terabits wetenschappelijke data.

DeNASA schrijft hierover: “[It]has overhauled understanding of the Red Planet since 2006 and has passed 200 terabits in the amount of science data returned.  The data returned by the mission alone is more than three times the total data returned via NASA’s Deep Space Network for all the other missions managed by NASA’s Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif., over the past 10 years.

While the 200 terabits number includes all the data this orbiter has relayed to Earth from robots on the surface of Mars, about 99.9 percent of the volume has come from the six science instruments aboard Mars Reconnaissance Orbiter. The 200 terabits are equivalent to the data volume in three nonstop months of high-definition video.”

Op de NASA-foto hieronder kunt u het karrespoor van Curiosity volgen in de linkeronderkant langs de krater waar het wagentje voorbij rijdt

MarsKarrespoor2

 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK