Kennis voor de stad

Nieuws | de redactie
9 januari 2014 | Een groot, snel groeiend deel van de wereldbevolking woont in steden en zelfs megacities. Hun leefklimaat en economie staan onder druk. Hoe technologie en wetenschap dit kunnen verhelpen, komt op de Hannover Messe centraal te staan.

Omdat Nederland in 2014 partnerland is van de Messe, het grootste technologieevenement ter wereld, worden juist hogescholen en universiteiten uit ons land uitgenodigd in de discussie over en verkenning van ‘metropolitan solutions’ actief mee te doen.

Topman Marc Siemering van de Hannover Messe presenteerde in Amsterdam de zwaartepunten die in april dit jaar samen met ons land worden uitgewerkt. Kennis en innovatie rond grootstedelijke vraagstukken krijgen hierin extra gewicht.

Stedelijke infrastructuur

In het paviljoen gewijd aan ‘metropolitan solutions’ zal tijdens de Messe een ‘smart city’ en ‘green city’ conferentie worden gehouden. Hierin zullen overheden, kennisinstellingen, bedrijfsleven en NGO’s samenkomen. Centraal staat de nieuwe ‘urban infrastructure’ en de ontwikkeling van een ‘solutions platform’ met deze verschillende partners.

Een wereldwijd netwerk van grote steden en hun besturen, het ILCEI, zal in dit kader tevens een ‘global townhall’, waarin lokale bestuurders en wetenschappers nieuwe trends en oplossingen voor de stedelijke infrastructuren zullen bespreken. Een speciaal forum wordt daarin gewijd aan de transportproblemen en de dienstverlening die nodig is om deze aan te pakken.

Kennis uit HBO en WO

Vanwege de sterk verstedelijkte structuur van ons land, in het bijzonder in de Randstad, en de grote mainports die Nederland kent, hopen de Duitse gastheren op extra veel kennisdeling met HBO en WO en met bedrijven die op dit terrein vooroplopen. Voor input en presentaties van praktijkgericht onderzoek, innovatieve projecten en ondernemingen wordt tijdens de Messe extra aandacht en ruimte vrij gemaakt.

Vanuit de hele wereld komen experts en bedrijven op dit terrein hiervoor naar Hannover. Bijna 10.000 uit de R&D sector en 7.500 uit publieke instituties zullen aanwezig zijn. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK