KU Leuven wil meer vrouwen
Het nieuwe genderactieplan moet een beleidskader bieden waarbinnen welomlijnde acties het verschil kunnen maken. Dat moet op middellange termijn leiden tot een minimum van 30% vrouwen op het niveau van de hoogleraren. Daarnaast wordt er gestreefd naar een 1/3 vertegenwoordiging van beide geslachten in de bestuursorganen van de universiteit en in de beoordelingscommissies, die verantwoordelijk zijn voor de benoeming en bevordering van academisch personeel.
Genderspits
Ook stelt de universiteit per faculteit een ‘genderspits’ aan. Deze hoogleraar ziet toe op de gendersensitiviteit van de procedures binnen de faculteit. Bij openstaande vacatures waarop vooral mannen reageerden, zal een comité op zoek gaan naar geschikte vrouwelijke kandidaten. Bovendien komt er een centraal solidariteitsfonds dat de extra kosten zal dragen indien een onderzoek verlengd moet worden door een langere afwezigheid of zwangerschapsverlof. Bij het berekenen van de onderzoekstijd zal in de toekomst ook rekening gehouden worden met afwezigheid door ziekte, zwangerschaps- of ouderschapsverlof.
Vicerector van de KU Leuven Katlijn Malfliet reageert op het actieplan: “Vrouwelijke onderzoekers worden vroeg in hun academische loopbaan vaak ook moeder. Dat zorgt ervoor dat zij tijdens hun tijd als postdoc-onderzoeker een nieuw evenwicht moeten zoeken tussen werk en privé. Onder andere via mentoring wil de universiteit jonge ouders ondersteunen in hun keuze voor een academische loopbaan.”
Universiteit als afspiegeling
Het genderactieplan werd binnen KU Leuven breed afgetoetst en krijgt de steun van de universitaire gemeenschap. De rector en de vicerectoren, de Academische Raad, de Raad van Bestuur van de KU Leuven onderschrijven allen het belang van een gefundeerd genderbeleid.
Het genderactieplan komt voort uit een overleg, van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR). Dit werd op vraag van de minister van Innovatie, Ingrid Lieten opgestart. “Ook onze universiteiten moeten een afspiegeling zijn van de samenleving”, zegt zij. ” Met een gezond evenwicht tussen mannen en vrouwen in een organisatie komen we ook tot de beste resultaten. Publieke streefcijfers zijn dus een belangrijk engagement.”