Leonard Geluk naar De Haagse

Nieuws | de redactie
14 januari 2014 | Een collegevoorzitter met kijk op grootstedelijke uitdagingen, die niet bang is om tegen heilige huisjes aan te schoppen. De voormalig topman van ROC Midden-Nederland en oud wethouder onderwijs, Leonard Geluk, wordt de nieuwe collegevoorzitter van De Haagse Hogeschool.

Met Geluk haalt De Haagse Hogeschool per 1 april een bestuurder binnen met een intrinsieke ambitie. In een interview in Intermediair zei hij eens: “In politiek en bestuur zijn mensen vaak geneigd in hun comfort zone te blijven hangen: zoals het nu gaat, is het goed genoeg. Je nek uitsteken is ook erg risicovol; voor je het weet loop je een kras op.”

“Toch vind ik dat je als bestuurder de lat juist hoog moet leggen, nét iets hoger dan haalbaar lijkt. Als het nu een 7 is, en het kan een 8 worden, dan moet je als bestuurder streven naar een 8+. Je moet door de scepsis heen dat het niet zou kunnen lukken, en je rug recht houden bij tegenwind. Dát is leiderschap.”

Verbindingen met bedrijfsleven

Van 2004 tot 2009 was Leonard Geluk wethouder onderwijs en jeugd in Rotterdam. Hij werd bekend vanwege een aantal onorthodoxe maatregelen, waaronder de sluiting van coffeeshops in de buurt van middelbare scholen en het invoeren van het elektronisch kind-dossier, in reactie op de moord op het ‘Maasmeisje’. Geluk stapte in 2009 uit de Rotterdamse politiek, na een politiek nogal turbulente periode waarin zijn eigen CDA-fractie in de gemeenteraad het vertrouwen in hem opzegde.

Met Leonard Geluk haalt De Haagse Hogeschool een voorzitter in huis die steeds het belang van verbindingen tussen onderwijs, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven beklemtoont, iets dat uitstekend past bij de missie van De Haagse Hogeschool.

Zelf sturing geven aan leren

Daarnaast heeft hij zich in het verleden uitgelaten over het belang van innovatie in het onderwijs. Geluk: “We moeten rijke leeromgevingen inrichten waar kinderen nieuwsgierig mogen zijn, relaties kunnen opbouwen en in toenemende mate zelf sturing kunnen geven aan hun eigen leren en ontwikkeling.”

Leonard Geluk kwam afgelopen jaar nog in het nieuws met een rapport over de Jeugdzorg, waarvoor de verantwoordelijkheid vanaf 2015 overgedragen wordt aan de Nederlandse gemeenten. “Wij monitoren dat er geen kinderen tussen wal en schip terecht komen tijdens deze transitie.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK