Literaire recessies

Nieuws | de redactie
13 januari 2014 | Kunnen we binnenkort een nieuwe ‘The Grapes of Wrath’ verwachten? Big Data onderzoek naar 20ste-eeuwse literatuur van na De Grote Depressie toont een verband aan tussen economische malaise en misère in de literatuur.

Onderzoekers van de universiteit van Bristol tonen aan dat schrijvers beïnvloed worden door de economische situatie in recente jaren. Niet alleen feitelijke informatie en gebeurtenissen vinden hun weg in de literatuur, maar ook de maatschappelijke emotie van het voorafgaande decennium. Omdat het tijd kost om een boek te schrijven en uit te geven, zit er een vertraging van ongeveer tien jaar tussen het daadwerkelijke economische klimaat, en de economische malaise in de literatuur, concluderen de onderzoekers.

Terugkijken en voorspellen

Er is op veel andere gebieden al een sterke relatie aangetoond tussen maatschappelijke emotie en bepalende historische gebeurtenissen. Door de enorme toename van geschreven en gesproken data is deze relatie de afgelopen jaren steeds verder en diepgaander onderzocht. Er is ook een variëteit aan studies die teksten op internet analyseert om het consumentenvertrouwen, de werkloosheid of andere collectief gedrag te voorspellen.

Indices die Google trend data gebruiken, hebben een sterke correlatie met het BBP per hoofd van de bevolking. Dit onderschrijft een verband tussen crowdsourced tekstuele data en brede economische indicatoren, aldus de onderzoekers.

In de literatuur blijkt er een gat te zijn van ongeveer 10 jaar tussen economische malaise en een verhoogde toename van misère in de literatuur. De onderzoekers suggereren dat deze vertraging zijn oorsprong vindt in vormende gebeurtenissen in de jeugd van een schrijver, wanneer de sterkste herinneringen worden gevormd, en het schrijven van de eerste boeken, vaak in de eerste jaren van volwassenheid. 

Grapes of Delight                                                   

“Kijk bevoordeeld naar de enorme toename van literaire misère in de Amerikaanse literatuur van de jaren veertig, na de Grote Depressie. Langlopend onderzoek naar 167 Californiers die geboren zijn in 1920 laat zien dat de Grote Depressie langdurig hun herinneringen heeft beïnvloed. Deze generatie begon te schrijven in de vroege jaren veertig,” schrijven de onderzoekers. Deze invloeden gelden natuurlijk ook voor de in 1902 in Salinas geboren John Steinbeck.

“Dit verband tussen emoties in boeken en de economie, begint, niet toevallig, in het jaar 1929. Daarna bleef dit verband aanwezig gedurende de rest van de 20ste eeuw. Dit suggereert dat de Depressie leidde tot een directer verband tussen boeken en de recente economie.”

“Het opkomen van buitenwijken, massaproductie en het adverteren in de jaren ’20, lijkt tot een blijvende verandering in de literatuur te hebben geleid. De daaropvolgende toename in het gebruik van ‘narcistisch’ woordgebruik lijkt te getuigen van een trend om globale economische gebeurtenissen te interpreteren op het persoonlijke, emotionele vlak.” Het is dus niet voor niets dat Steinbecks meesterwerk niet ‘The Grapes of Delight’ heet. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK