MOOC-verbod uit Washington

Nieuws | de redactie
29 januari 2014 | Het aanbieden van MOOCs aan studenten in omstreden landen kan leiden tot botsing met internationale sanctiebepalingen. Coursera ontdekte dat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington bijvoorbeeld deelname vanuit Syrië blokkeert.

De MOOC-aanbieder noemt dit “an unfortunate situation”, omdat men elke student waar ook ter wereld “educational content in compliance with U.S. law” wil kunnen blijven aanbieden. Knelpunt blijkt te zijn, dat het aanbieden van een MOOC beschouwd wordt door het State Department als een vorm van dienstverlening via kennisexport. Mensen in landen waarvoor handelssancties gelden, ook vanuit bijvoorbeeld de VN of andere internationale afspraken, zouden dan geen onderwijs via open education meer mogen afnemen.

Ook Iran en Cuba, maar….

Coursera stelt hierover: “the interpretation of export control regulations as they related to MOOCs was unclear for a period of time, and Coursera had been operating under one interpretation of the laws. Recently, Coursera received a clear answer indicating that certain aspects of the Coursera MOOC experience are considered ‘services’ (and all services are highly restricted by export controls). While many students from these countries were previously able to access Coursera, this change means that we will no longer be able to provide students in sanctioned countries with access to Coursera moving forward.”

Het betreft in dit geval Syrië, maar ook mensen in Soedan, Iran en Cuba zouden vanwege de Amerikaanse wetgeving geen MOOCs meer kunnen volgen. Opmerkelijk is dat edX door met de berokken ministeries afspraken te maken wel licenties heeft verkregen om bijvoorbeeld in Iran en Cuba studenten te kunnen bedienen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK