Nieuwe stap naar slim medicijn

Nieuws | de redactie
16 januari 2014 | Als een medicijn zich direct hecht aan de cel waar het voor bedoeld is, kunnen veel bijwerkingen worden voorkomen. De Leidse chemicus Sascha Hoogendoorn is er in geslaagd synthetische moleculen te ontwikkelen voor medicijnen die daar actief zijn, waar ze hun werk moeten doen.

Hoogendoorn die op 23 januari promoveert, ontwikkelde gekweekte synthetische moleculen die zich binden aan receptoren op het oppervlak van celtypes die alleen op bepaalde plekken in het lichaam voorkomen.

Receptoren vangen signalen op van buiten de cel en geven die vervolgens door binnenin de cel, zodat de cel erop reageert. Met deze binding valt als het ware de sleutel in het slot en kan het molecuul de cel binnen. Op deze manier kunnen medicijnen heel gericht in de cellen gebracht worden waar ze moeten zijn.

Minder kans op bijwerkingen 

Door deze hele gerichte benadering gaan medicijnen minder snel een reactie aan met andere cellen en is de kans op bijwerking een stuk minder groot, zo stelt Hoogendoorn. De promovendus van de Universiteit Leiden gebruikte technieken uit de organische chemie en biochemie om tot haar ontdekking te komen. 

Hoogendoorn voorzag de gemaakte moleculen van een fluorescente kleurstof zodat ze onder andere zichtbaar zijn onder de microscoop. Daarna controleerde ze of de synthetische moleculen nog in staat waren om de receptor te activeren, en kon vervolgens aantonen dat de moleculen met de receptor worden opgenomen in de cel en worden getransporteerd naar het compartiment waar ze actief moeten zijn.

Nieuw onderzoek op Stanford 

Hoogendoorn is inmiddels werkzaam als postdoc aan Stanford University waar zij werkt aan de zogenaamde ‘Hedgehog signaalroute’. Deze cellulaire route zorgt er normaal gesproken voor dat een embryo zich correct ontwikkelt, maar wanneer het ontregelt raakt in kinderen of volwassenen kan dat kanker veroorzaken. Ze onderzoekt of remmers van deze signaalroute kunnen worden ingezet als anti-kanker medicijn, zonder de ontwikkeling van kinderen te schaden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK