Opvolger Weekers uit kennissector?

Nieuws | de redactie
30 januari 2014 | De teloorgang van staatssecretaris Weekers dwingt de VVD een nieuwe bewindsman op Financiën te vinden. Deze zou over meer gezag en flair moeten beschikken naar zowel het parlement als 'het apparaat'. Twee namen uit de kennissector zingen rond. En ook Sander Dekker.

Allereerst maakt de vroegere woordvoerder voor het hoger onderwijsbeleid van de VVD een gerede kans, namelijk Mark Harbers. Als financieel specialist van de liberale fractie is hij niet moeilijk in te werken en kent hij alle politiek actuele en heikele dossiers.

Oefenen in haven 

Wat betreft het gezaghebbend optreden en aansturen van het apparaat ten departemente heeft Harbers het voordeel, dat hij als ‘havenwethouder’ van Rotterdam de nodige bestuurlijke ervaring heeft kunnen opdoen. U leest hier zijn interview met ScienceGuide over de bijzondere betekenis van zo’n wereldhaven als kennisknooppunt.

Dat punt van de bestuurlijke ervaring met complexe apparaten spreekt ook ten gunste van de andere getipte opvolger voor Weekers, Paul de Krom. Deze oud-staatssecretaris van SZW kent het klappen van de zweep in het sturen van een ambtelijk apparaat. De voorbije periode heeft hij als ‘trekker’ van het Techniekpact zijn relaties in het Haagse en het bedrijfsleven actief gehouden. Recent werd hem een nieuwe opdracht gegeven door minister Kamp, zodat hij net opgestapt is uit zijn rol als verbindingsman tussen kennissector, bedrijfsleven en overheden.

Verliest OCW staatssecretaris?

Inmiddels gaat ook de naam rond van OCW-bewindsman Sander Dekker. De VVD zou er immers groot belang bij hebben, dat het beeld weggenomen wordt, dat juist deze liberale partij de financiële zaken van burgers door brekebenen laat aansturen. Om die reden zou de helder communicerende Dekker als een soort ‘game-changer’ op Financiën moeten gaan optreden.

Daarmee zou zijn loopbaan op die van Mark Rutte gaan lijken. Deze stapte immers ook na een korte, veel geprezen periode op SZW over. En wel naar OCW om de ongelukkige periode-Nijs zo snel mogelijk te doen vergeten. Het legde hem geen politieke windeieren en leidde tot inmiddels twee kabinetten-Rutte.

In de recente ‘Cathuis Ranking‘ door experts uit het Haagse bij Vrij Nederland werd al duidelijk, dat velen van hen veel zien in Dekker. Hij werd zelfs geduid als “geschapen voor het Jeugdjournaal.” Dat geldt als een zeldzaam hoge lofprijzing rond het Binnenhof. Aangezien hij in de gemeente Den Haag ook nog wethouder Financiën is geweest heeft hij kortom een zeer passend cv.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK