Promotie bij hogeschool

Nieuws | de redactie
20 januari 2014 | Met een revolutionair wetsvoorstel wil de regering van Schleswig-Holstein de consequentie uit BaMa trekken. Ook hogescholen krijgen een ius promovendi.

“Er is geen eerste en tweede klas onderzoek.” Slechte en goede research bestaan wel en met goed onderzoek moet een student een promotie kunnen doen in haar of zijn HBO en WO vakgebied. Dat stelt de partijloze minister Waltraud Wende in haar nieuwe ‘Hochschulgesetz’.

Verwatering van het HO

De Fachhochschulen hebben zich de voorbije 20 jaar zo sterk ontwikkeld als kenniscentra met praktijkgericht onderzoek, dat beleidsmakers daar de consequenties uit moeten trekken. “Zij moeten dan ook de bevoegdheid krijgen zelf de Dr. titel te verlenen,” zegt zij tegen Der Spiegel.

Zoiets “verwatert het profiel van beide typen HO”, moppert de Duitse VSNU meteen. Het HBO kan zich promotieopleidingen ook niet veroorloven en bovendien kunnen HBO’ers nu al promoveren, als zij bij het WO een ‘Doktorvater’ uitzoeken onder de professoren. Aan ‘graduate schools’ in de bèta-technieksector werken HBO en WO zelfs samen in universitaire promotieopleidingen. Wat wil de minister dus nog meer?

Minister Wende noemt die kritiek “voorspelbaar. Zij willen natuurlijk hun privilege behouden.” Ze houdt derhalve vast aan haar beleidsvisie die zij als collegevoorzitter van de universiteit van Flensburg al ontwikkelde in haar streven naar intensief samengaan met de collega’s in het HBO.

Elders in de wereld al gebruik

De nieuwe promotieopleidingen zijn daar een weerspiegeling van. “forschungsstarke” hoogleraren aan hogescholen zullen promovendi kunnen begeleiden, terwijl de promotiecommissie zal bestaan uit twee WO-experts en een HBO-hoogleraar die niet tot de begeleiders behoorde.

Deze opzet is elders in de wereld zeer gebruikelijk, onderstreepte Waltraud Wende. Het zou de universiteiten zelfs sieren als zij hun toetsing van de dissertaties zo inrichten, voegt zij vilein toe. Na de reeks schandalen en schandaaltjes over de proefschriften van politici van naam en faam is die opmerking in Duitsland nogal een beladen punt.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK