PvdA wil stop tentamenboetes

Nieuws | de redactie
30 januari 2014 | De PvdA wil een eind aan tentamenboetes in HBO en WO. “Dat is bizar. Ik pleit daarom voor een systeem waarin de student bij aanmelding voor een vak automatisch ingeschreven staat voor het tentamen,” zegt HO-woordvoerder Mohandis.

In een nadere uitwerking van deze opvatting meldt het Tweede Kamerlid voor een omkering van de werkwijze van inschrijving voor de toetsing van vakken in universiteiten en hogescholen. Oftewel “een systeem waarbij de student automatisch staat ingeschreven voor het tentamen, als de student ook ingeschreven staat voor het desbetreffende vak. Als een student een tentamen dan uiteindelijk niet wil maken, moet hij of zij zich op tijd afmelden.”

Omslachtig aanmelden

U leest het betoog van Mohandis hier: “Als je je als student inschrijft voor een vak, sta je ook ingeschreven voor het tentamen. Dat klinkt logisch, maar op veel hogescholen en universiteiten blijkt dit helaas niet zo te werken. Zo moest een student in Leiden meer dan 200 euro betalen omdat ze niet stond ingeschreven voor haar tentamens. Dat is bizar. Ik pleit daarom voor een systeem waarin de student bij aanmelding voor een vak automatisch ingeschreven staat voor het tentamen.”

“Nu is het zo dat studenten hoge boetes moeten betalen om alsnog deel te kunnen nemen aan het tentamen. Als student heb ik zelf ook ervaren in wat voor omslachtige systemen aanmeldprocedures plaatsvinden. Er zijn ook goede voorbeelden van instellingen die een systeem hanteren waarbij de student direct voor het tentamen staat ingeschreven.”

“Universiteiten en hogescholen zeggen geven aan deze boetes te hanteren omdat ze extra faciliteiten als ruimtes, tafels en stoelen moeten regelen. De eventuele kosten die hiervoor gemaakt worden staan echter niet in verhouding tot een boete van wel 75 euro per tentamen. De boetes verschillen bovendien per universiteit en per faculteit.”

“Om dit soort situaties te voorkomen pleit ik voor een systeem waarbij de student automatisch staat ingeschreven voor het tentamen, als de student ook ingeschreven staat voor het desbetreffende vak. Als een student een tentamen dan uiteindelijk niet wil maken, moet hij of zij zich op tijd afmelden. Sommige onderwijsinstellingen hebben al zo’n systeem. De PvdA wil ervoor zorgen dat alle onderwijsinstellingen zo gaan werken en niet langer boetes opleggen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK