Rosetta ontwaakt

Nieuws | de redactie
20 januari 2014 | Vandaag werd zij wakker. ESA-sonde Rosetta heeft zichzelf na ruim twee jaar in coma vliegen door het heelal elektronisch gewekt. In november moet zij dan een unicum volbrengen: landen op een komeet.

Tien jaar geleden werd Rosetta gelanceerd en sindsdien deed zij al de nodige ontdekkingen, onderweg naar het einddoel. Zo konden metingen worden gedaan bij kleinere brokken en asteroïden die de sonde aandeed op weg naar de komeet Churyumov-Gerasimenko.

Afdaling naar ijsklomp

Nu is Rosetta – op 800 miljoen kilometer van ons vandaan –  in de buurt gekomen van die grote ijsklomp in zijn razendsnelle tocht rond de zon, komend vanuit de Oort-wolk die zich ver om ons zonnestelsel uitstrekt. Deze zit vol ‘oermateriaal’ van waaruit ooit onze eigen planeet en zijn verwanten als Mars, Venus en de Maan zijn ontstaan. Rosetta gaat die zelf opzoeken en onderzoeken.

In november stoot de ESA-sonde het landingsvaartuig Philae af, dat naar de komeetkern moet afdalen en daar ruim een jaar op het oppervlak van ijs en gruis metingen doen. Europa levert daarmee de grootste astronomische en ruimtevaart-technische prestatie sinds de landing van de Huygens op de Saturnusmaan Titan. En dat kan nu gaan lukken nu Rosetta echt ‘wakker is geschrokken’ van haar destijds ingebouwde wekkertje.   

Watch live streaming video from eurospaceagency at livestream.com

«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK