Rosetta spic and span

Nieuws | de redactie
29 januari 2014 | De reeks controles van de ESA-sonde Rosetta geeft aan, dat alles ‘het doet’. Het blijkt dat de makers van de satelliet heel precies hadden gepland: op ruim 800 miljoen kilometer afstand van de Aarde hadden ze hem in een straal van 2000 kilometer van de verwachte plek ‘teruggevonden’.

Nadat Rosetta gewekt was uit haar  31 maanden winterslaap in het heelal, ging de ESA aan de slag om alle instrumenten en techniek te checken. “We were most concerned about power, and seeing if the solar arrays were generating sufficient electricity to support the planned recommissioning activities,” zegt Andrea Accomazzo, de ‘Spacecraft Operations Manager’. “But even though we were still 673 million kilometer from the Sun, we were getting enough power and the arrays appear to have come through hibernation with no degradation.”

Uit de tests blijkt, dat alles tot nu toe ongerept uit de vlucht van tien jaar door de ruimte is gekomen. In maart gaat men de module Philae, die in november op de kern van een komeet moet landen, uittesten, zodat deze in de herfst klaar staat voor zijn huzarenstukje. “Over the next three months we will be making sure that each instrument is ready to perform once we finally arrive at the comet, after 10 years journeying through the Solar System,” zegt Rosetta Mission Manager Fred Jansen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK