Stephen Hawkings nieuwste brainwave

Nieuws | de redactie
27 januari 2014 | Bij het ‘instorten’ van zwarte gaten gaat het er net zo aan toe als bij de weerberichten op aarde. Stephen Hawking kan het niet laten. Hij komt met een nieuwe theorie over de culminatiepunten in het universum.

De Britse geleerde heeft onder de titel ‘Information Preservation and Weather Forecasting for Black Holes’ zijn nieuwste gedachten voor peer reviews op tafel gelegd.

Net zoals bij weerbericht

De samenvatting is als volgt:

‘It has been suggested [1] that the resolution of the information paradox for evaporating black holes is that the holes are surrounded by firewalls, bolts of outgoing radiation that would destroy any infalling observer. Such firewalls would break the CPT invariance of quantum gravity and seem to be ruled out on other grounds.

A different resolution of the paradox is proposed, namely that gravitational collapse produces apparent horizons but no event horizons behind which information is lost. This proposal is supported by ADS-CFT and is the only resolution of the paradox compatible with CPT. The collapse to form a black hole will in general be chaotic and the dual CFT on the boundary of ADS will be turbulent.

Thus, like weather forecasting on Earth, information will effectively be lost, although there would be no loss of unitarity.”

Wilt u meer en peer-reviewen? Lees dan hier meer.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK