Techniekpact verliest aanjager

Nieuws | de redactie
13 januari 2014 | Paul de Krom trekt het Techniekpact kort na zijn aantreden al niet meer. Hij wordt per direct ‘Transitiemanager/interim-directeur van Dienst Landelijk Gebied’ in het kader van de reorganisatie van de rijksdienst. De andere positionering van het Techniekpact krijgt daarmee extra ruimte.

De Krom was vicepresident Human Resources International Renewables te Londen voor Shell en werkte ook in Dubai en Pernis voor hen. Later werd hij Kamerlid voor de VVD en staatssecretaris van SZW in het kabinet Rutte/Verhagen.

Onverwachte lacune

Als aanjager voor het Techniekpact moest hij bedrijven, kennisinstellingen, onderwijs en overheden bij elkaar brengen. Zo werd onder leiding van Siemens-topman Ab van der Touw een krachtige impuls gegeven aan de versterking van de CIV’s in het MBO en de CoE in het HBO. Al snel werd echter duidelijk dat de separate trajecten voor ‘techniekpromotie’ en bestrijding van de snel stijgende jeugdwerkloosheid elkaar in de weg gingen zitten. Zo werd de ‘ambassadeur’ daarvan, Mirjam Sterk, toegevoegd aan het regieorgaan, dat het Techniekpact moest gaan aanjagen.

De verschillende programma’s moesten namelijk zo goed mogelijk op elkaar afgestemd gaan worden. Het regieorgaan “bewaakt de ambities en de doelstellingen van het Techniekpact en waar nodig ook de samenhang met verschillende aanpalende beleidstrajecten.” Een voorbeeld daarvan is de passage: “De sociale partners in de techniek geven in het kader van het spoor “werken in de techniek” aan verbinding te maken met de in het Sociaal Akkoord afgesproken sectorplannen, zowel regionaal als sectoraal.”

In het regieorgaan zitten inmiddels ‘the great and the good’ van de polder en onderwijsland. Maxime Verhagen doet mee vanuit Bouwend Nederland, bijvoorbeeld, en de Topsectoren laten zich door één man vertegenwoordigen, oud-Shell-topman Rein Willems. De onderwijskoepels zitten er allemaal in met hun voorzitters en ook de particuliere HBO-instellingen zijn via de NRTO vertegenwoordigd. EZ-topman Betholt Leeftink zit de regiegroep voor.

Wie De Krom opvolgt is nog niet duidelijk. Zijn plotselinge vertrek laat een onverwachte lacune open.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK