Uitwisseling na de Nuffic-beurs

Nieuws | de redactie
10 januari 2014 | Studiebeurzen in de geest van het Braziliaanse Science Without Borders vangen in veel landen het wegvallen van de Nuffic-beurzen op, ook in Ecuador. “De meerderheid van de studenten in Nederland krijgt een beurs van het Ecuadoriaanse ministerie,” zegt medewerker consulaire zaken Vera Bakker.

Twee jaar geleden sloten onder andere de ambassades in Uruguay, Bolivia en Ecuador. Ondanks het sluiten van de ambassades in deze landen en het daardoor stoppen van de Nuffic-beurzen voor deze landen, vindt er veel kennisuitwisseling met Nederland plaats.

Middelbaar onderwijs als bottleneck

Vanaf 1 juli 2013 kunnen Ecuadoriaanse studenten geen Nuffic-beurs meer aanvragen. Studenten die in Nederland willen studeren moeten een alternatieve route vinden. “Per jaar waren werden er zeker twintig beurzen door het Nuffic uitgereikt aan Ecuadoriaanse studenten. Veel studenten gingen naar Wageningen, maar ook naar het Institute of Social Studies in Den Haag en Maastricht”, zegt Bakker.

Hoewel alle studenten aanspraak konden maken op een beurs, werden ze toch vaak toegekend aan studenten met een hogere sociaaleconomische achtergrond. “Het probleem was dat je alleen in aanmerking kwam voor een beurs als je goed Engels sprak. Dat leer je alleen als je op een goede middelbare school zit waar goed Engels onderwijs wordt gegeven, iets wat veel Ecuadorianen niet kunnen betalen.”

Ecuadoriaanse OCW vervangt Nuffic

Doordat Ecuador na het sluiten van de ambassade een honorair consulaat kreeg in de hoofdstad Quito en de procedures voor studie-visa op het consulaat worden gedaan, heeft Vera Bakker overzicht hoe Ecuadoriaanse studenten tegenwoordig naar Nederland gaan. “Je ziet dat de meerderheid van de studenten een beurs krijgt van het Ecuadoriaanse ministerie van onderwijs.”

In het collegejaar 2013-2014 zijn 32 Ecuadoriaanse studenten in Nederland gaan studeren, het aantal studenten is dus zeker niet afgenomen. “Wel zijn de vereisten van het Ecuadoriaanse ministerie wel strenger dan die van de Nuffic. Je mag bijvoorbeeld alleen studeren in een van de door de minister aangewezen vakgebieden.”

Deze ‘Ecuadoriaanse topsectoren’ zijn: life sciences, ICT, nanotechnologie, energie en de petrochemie. “Toen de Nuffic nog beurzen uitkeerde was er een groot boek waarin studenten konden kiezen welke Nederlandse studies ze interessant vonden en waar ze wilden studeren. Die keuzevrijheid is er niet meer.

Ook moeten studenten een contract tekenen dat ze dezelfde periode dat ze een beurs krijgen, in Ecuador in dit vakgebied zullen gaan werken. Het Nuffic had ook een dergelijke, maar iets soepelere clausule. “Studenten kunnen er dus niet voor kiezen om direct na hun studie in Nederland te blijven werken”, legt Bakker uit.

Excellente Ecuadorianen

De rol die Nederland speelt is een stuk kleiner geworden. “Ten tijden van de Nuffic-beurzen hield ik een interview met studenten die in Nederland wilden studeren. Dat deed ik in het Engels zodat ik meteen kon testen of het niveau voldoende was. Nu komen ze naar het consulaat voor alleen een visum. Vragen over hun studie in Nederland stel ik alleen nog uit persoonlijke interesse.”

Niet alleen Nederland heeft haar beleid gewijzigd, ook Ecuador. Zo heeft het excellentie-denken ook in Ecuador een stevige voet aan de grond gekregen. Studenten met goede cijfers krijgen vanuit het Ecuadoriaanse ministerie voor onderwijs betere beurzen, dan klasgenoten met minder hoge cijfers. “Dit is niet het enige dat de afgelopen jaren sterk verbeterd is,” legt Bakker uit. “Het niveau van het onderwijs is over de hele linie flink toegenomen. De huidige generatie scholieren krijgt eerlijkere kansen, ongeacht de economische positie van hun ouders.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK