VU aan kop bij NWO

Nieuws | de redactie
27 januari 2014 | 31 wetenschappers krijgen ieder € 1,5 mln om de komende vijf jaar hun vernieuwende onderzoek waar te maken en daarbij een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. De VU haalt met 8 beurzen de meeste miljoenen binnen.

De wetenschappers doen onderzoek naar een rijk palet van thema’s. Dat strekt van de oorsprong van biodiversiteit, zelfvoorzienende gewassen, de gevolgen van tot op steeds hogere leeftijd doorwerken, nieuw huisrecht om privacy in de 21e eeuw te beschermen tot vier miljard jaar oud water op de maan.

Investeringen in talent en vrij onderzoek

Vici is één van de persoonsgebonden financieringsvormen van NWO om wetenschappelijk talent te stimuleren en wordt jaarlijks toegekend. Het is een impuls die ruimte schept voor een groot aantal jonge onderzoekers die in hun onderzoeksgroepen gaan werken. De onderzoekers zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen.

De Vici-onderzoekers komen uit alle wetenschappelijke disciplines en een groot deel van hun plannen en werk sluit direct aan bij actuele maatschappelijke vraagstukken. Die raken onderwerpen als overstromingsrisico’s en de beveiliging van computersystemen.

Om de beste voorstellen te selecteren, geven per project meerdere wetenschappers uit het vakgebied van de aanvrager hun reactie op het onderzoeksvoorstel. Commissies van gerenommeerde wetenschappers uit verschillende vakgebieden bekijken alle voorstellen vervolgens in vergelijking met elkaar en interviewen de aanvragers. Bij het selecteren van voorstellen kijken de beoordelaars naar de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatief karakter en wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en kennisbenutting.

Hoogwaardig onderzoek bij VU

Van de verschillende universityeiten steekt dit maal de VU en duidelijk bovenuit met haar ‘score’. Acht van haar topwetenschappers en van het VU medisch centrum krijgen ieder € 1,5 miljoen voor de komende vijf jaar.  Een van die onderzoeken betreft inderdaad het water op de Maan.

Uit maansteenonderzoek blijkt dat de maan vier miljard jaar geleden water bevatte. Wim van Westrenen van Aard- en Levenswetenschappen en University Research Chair-hoogleraar aan de VU onderzoekt hoeveel maanwater er was. Maar natuurlijk ook wanneer het daar bij onze metgezel in het heelal terechtkwam en wanneer het er weer verdwenen is. Zijn onderzoek is bedoeld om een nieuwe kijk op de vroegste watercyclus van onze eigen planeet te geven, omdat voor die aller vroegste fase de aanwijzingen door erosie en plaattektoniek verdwenen zijn.

Maar ook wordt er onderzoek gedaan naar chronische darmontsteking en hoe de beveiliging van software verbeterd kan worden. Frank van der Duyn Schouten, rector van de VU, en Wim Stalman, decaan VUmc reageerden verheugt: “Wij zijn bijzonder trots op dit resultaat. Het bewijst dat in het klimaat aan de VU en VUmc onderzoek van hoog niveau gedijt.”

Hier vindt u de volledige lijst met 31 Vici-onderzoekers en een beschrijving van hun projecten


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK