Alarm bij Mars

Nieuws | de redactie
28 februari 2014 | In oktober is het Alarmfase Rood bij Mars. Dan vliegt een komeet zo dichtbij langs, dat de aardse sondes die om de buurplaneet draaien risico’s lopen op schade, maar in elk geval unieke waarnemingen hopen te kunnen doen.

De makers van het blog over de sonde Mars Express doen hun best geruststellende voorbeschouwingen te geven. Want, “while we know the comet will not hit Mars, nor our spacecraft, initial obsveration data lead us to expect that the coma (the cloud of dust particles surrounding the comet’s nucleus) will be big enough to envelop Mars and therefore the spacecraft orbiting it.”

56 kilometer per seconde

Ook de ontmoeting met een klein stofdeeltje kan al fataal zijn. De brokjes van de komeet ‘Siding Spring’ vliegen namelijk met een snelheid van 200.000 kilometer per uur en 56 kilometer per seconde. “Further observation of the comet will allow better predictions of the actual size of the coma, and the resulting level of risk to Mars-orbiting spacecraft, but this may not come for several months. Nonetheless, the mission operations team at ESOC have already begun considering ways to best protect Mars Express from the cloud of cometary dust.”

Momenteel zijn er drie sondes die rond Mars draaien voor waarnemingen, tweevan de NASA en een van de ESA. Vlak voordat de komeet langs scheert zullen bovendien twee nieuwe sondes daar gearriveerd zijn. Onder hen de eerste ruimtesonde bij een andere planeet die door India is gelanceerd.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK