De Haagse Hogeschool gaat bankieren

Nieuws | de redactie
4 februari 2014 | Krijgt De Haagse Hogeschool een eigen microfinancieringsinstelling? Als het aan lector Klaas Molenaar ligt, hebben de banken het nakijken: “De hybride student-ondernemer is het waard om in te investeren.”

Waarom zou je als startende ondernemer naar een bank gaan om je idee te financieren? De Haagse Hogeschool startte in januari met een initiatief speciaal voor hybride student-ondernemers: Het Haagse Hybride Financiering Initiatief (HHYFI).

“In 2012 was ik op een bijeenkomst in Brussel van j DG Employment van de Europese Commissie om over jeugdwerkloosheid te spreken. Uit onderzoek van de OECD  bleek dat jongeren – ondanks de torenhoge werkloosheidscijfers – niet somber over de toekomst zijn, en dat kon men niet verklaren. Maar als je verder naar kijkt dan is het nogal logisch, zegt lector Klaas Molenaar.

“Nieuwe vormen van ondernemen zoals hybride ondernemers zijn niet bij de Kamer van Koophandel geregistreerd of worden niet erkend door belastingdienst . We plaatsen ze dan in de rubriek ‘informeel of grijs werk’, omdat we ze niet kunnen plaatsen

Volgens Molenaar moet er op een andere manier naar deze ondernemers worden gekeken. “We moeten blij zijn dat  mensen naast hun baan of studie als zelfstandige aan de slag gaan en hen ondersteunen met beleid en op hen toegesneden diensten! Een gat in de markt, want deze hybride ondernemers hebben ook financiering nodig en de banken zijn hierin niet geïnteresseerd.”

Sparen is uit, financieren is in

In België is onlangs wel een nieuwe coöperatieve bank (NewB) opgericht en in Nederland recent De Financiële Coöperatie gelanceerd, weet Molenaar, twee initiatieven om mensen dichter bij hun geld te brengen. En er is meer aan de hand: “Mijn generatie, de babyboomgeneratie zal waarschijnlijk de rijkste generatie ooit zijn. Stel je voor dat je geld hebt om te investeren, dan ga je dat toch zeker niet bij een bánk neerleggen? Dan wil je dat peer-to-peer investeren of mee doen met crowdfunding. De banken die bagatelliseren dat. Maar als ik via crowdfunding 6% krijg op twintig kleine leningen van 2000 euro, dan is dat toch veel interessanter?”

De Haagse Hogeschool komt nu zélf met een nieuwe vorm van microfinancieren voor hybride student-ondernemers, op te zetten en te leden  en door studenten (als een leerbedrijf), Het Haagse Hybride Financiering Initiatief HHYFI, met steun Fonds 1818 mogelijk gemaakt.

“Het is onze taak als hogeschool om mensen uit te dagen om anders te gaan denken”, vindt Molenaar. “Er verandert zoveel in de maatschappij. Als je niet meedoet dan ben je passé. Ik vind dat de banken erg passief zijn.”

Geen ouderwets cafébaantje

Om aan de nieuwe hybride ondernemer in de schijnwerpers te zetten, organiseert het lectoraat Financial inclusion and new entrepreneurship (Fine) voor de tweede keer een wedstrijd onder studenten. Uit eerder onderzoek bleek al dat de studenten van nu er heel nieuwe vormen van leven, werken en ondernemen op na houden. “Het idee van life long employment is voorbij, alleen beleidsmakers en dienstverleners zien het nog niet in.”

“Veel studenten hebben niet meer het ouderwetse cafébaantje, maar ze werken erbij als zelfstandige, maken websites of organiseren van evenementen. Een andere casus: een student is getrouwd, zowel hij als zijn vrouw heeft een baan en daarnaast hebben ze nog samen een bedrijf. Dit verschijnsel zie je niet in de statistieken terug, maar dat wil niet zeggen dat het niet bestaat.”

“Eén student had een app ontwikkeld die ik totaal niet begreep – ik ben kennelijk oud”, lacht Molenaar. “Als je met een groep meiden gaat eten dan kun je die app aan de bar aansluiten zodat je uitsluitend voor je eigen drankjes betaalt. De ultieme Hollandse uitvinding in mijn ogen, maar de studenten vonden het fantastisch.”

Aan de onderkant ontstaat een gat

De ouderwetse banken hebben de hybride-ondernemers niet op de radar en zijn voor de nieuwe starters ook niet interessant omdat ze toch geen kleine leningen verstrekken. Molenaar: “Succesvolle starters starten vaak met eigen geld of met geld van familie. Je komt altijd mensen tegen die nog nooit een cent geleend hebben, maar het is wel een beetje ouderwets. Het kán ook haast niet, tenzij je heel kapitaalkrachtig bent. Als je bedrijf groeit, zul je voorschotten moeten gaan betalen.”

“Geld lenen aan bedrijven is trouwens helemaal niet de hoofdtaak van banken; het belangrijkste is dat zij je spaargeld beheren. Maar dat zijn de Rabo mensen ook een beetje vergeten.” Ook de gevestigde microfinancieringsorganisaties gedragen zich volgens Molenaar meer en meer als banken en leggen ook de kleinste hybride ondernemers het juk van een uitgebreid businessplan op en lenen uitsluitend grotere bedragen.

“Ik vraag me af of het aantal leningen dat microfinancieringsorganisatie Qredits – dat het overigens fantastisch doet – meer geeft, niet gewoon hetzelfde aantal is dat de banken minder geven. Microfinancierders schuiven gewoon op naar boven, en aan de onderkant ontstaat gewoon weer een gat. Wij willen met de studenten laten zien dat er meer te doen is, en dat meer talent in de samenleving mee kan en wil doen. Als HHYFI een succesvol is in Den Haag, dan is landelijk uitrollen  de volgende uitdaging.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK