Groen rijtjeshuis in Versailles

Nieuws | de redactie
5 februari 2014 | Een studententeam van de TU Delft doet met Prêt-à-Loger mee aan de Solar Decathlon 2014. Tijdens deze ‘Olympische Spelen voor de duurzame bouw’ zet het team een woning in elkaar die laat zien hoe de 1,4 miljoen Hollandse rijtjeshuizen bronnen van energie kunnen zijn.

Delft zal in Versailles de originele voorbeeldwoning, uit Honselersdijk in het Westland, met alle aanpassingen daarin nabouwen. Behalve technische verbeteringen gaat het er vooral om dat de bewoners hun typisch Hollandse woning kunnen behouden en meteen een ruimere en betere leefomgeving krijgen. Betaalbaar, sociaal en helemaal duurzaam. Het project heet Prêt-à-Loger, klaar om te bewonen, omdat de bewoners erin kunnen blijven als de renovatie plaatsvindt.

Energiesprong

Het duurzaam maken van een bestaande woning is de opgave van de toekomst. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties participeert via het Innovatieprogramma Energiesprong in het nieuwe concept en wil het later toepassen in verschillende wijken in Nederland. De Delftse aanpak is aantrekkelijk, omdat mensen aan hun woning verknocht zijn, zelfs aan een klassiek rijtjeshuis. De ecologische ingrepen kunnen de bewoners ondergaan zonder dat zij hun thuis kwijtraken. 

De Energiesprong heeft als principe dat de totale lasten na de aanpassing netto niet hoger mogen zijn dan voorheen. Dit kan door de energierekening ‘naar nul’ te laten gaan bij een verhoging van huur of hypotheek. De financiële haalbaarheid van Prêt-à-Loger is daarom een belangrijk aandachtspunt.

Solar Decathlon

De Solar Decathlon is een competitie tussen 20 universiteiten uit heel de wereld en vindt tussen 28 juni en 14 juli plaats in Versailles, naast de paleistuinen van de Zonnekoning. Twintig huizen moeten twee weken zelfstandig functioneren, enkel op zonne-energie.

De inzendingen worden op 10 criteria beoordeeld, vandaar de naam Decathlon. Omdat meer dan 300.000 bezoekers worden verwacht, krijgen bedrijven, studenten en universiteiten de kans om hun kennis en producten op een wereldpodium te laten zien. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK