HBO triomf in WO

Nieuws | de redactie
28 februari 2014 | De VSNU haalt de instellingstoets voor HO-koepels niet, evenmin als het ISO. In de Haagse ‘Pubquiz’ over hoger onderwijs van de VSNU won het HBO afgemeten.

Een brede en uitvoerige toetsing van de kennis van HO, beleid, Umfeld en Bildung van de toonaangevende organisaties in de kennissector hoort in tijden van accreditatie en ITK’s er bij. NVAO-voorzitter Karl Dittrich was nog niet overgestoken naar de VSNU, of deze integrale panelgewijze clusterbeoordeling werd een feit. Duidelijk was in elk geval dat zijn eigen staf nog aan de nodige academische vorming mag doen, na hun eigen ‘CITO-toets’.

OCW kent WHW niet

De HO Pubquiz werd gewonnen door het team van de Vereniging Hogescholen. Verrassend hoog scoorde ook de CAOP, slechtst scoorde het ISO. Het OCW-team erkende dat zij de vraag over de omvang van de WHW fout hadden beantwoord. Even oprecht en loffelijk, als zorgelijk is die bekentenis wel.

Opnieuw bleek dat schaalvergroting geen kwalitatieve impuls an sich inhoudt. De VSNU en Platform Bèta Techniek kwamen met meerdere teams van zes mensen opdagen. Zij legden het af tegen de slechts vier leden van het ScienceGuide-team, dat eervol zilver haalde op een half punt achter de winnaars uit het HBO.

De Bildung die bij de teams verondersteld werd door gastheer VSNU, was bepaald laagwaardig. Wellicht was dat ook de reden dat geen enkel lid van de VSNU zich verlaagde tot deelname aan het evenement? Het SBS 6 gehalte van de algemene rondes was hoog.

De bestuurlijke vragen gingen over voor wie Pia Dijkstra in de Tweede Kamer zit of over de bijnaam van Willem van Oranje. Muziekvragen gingen over carnavalskrakers, U2 en Madonna. De viering van 150 jaar Richard Strauss in 2014 of het nieuwe werk van Klaas de Vries voor het Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool leken te hoog gegrepen. Hoezo academische vorming?

Vlaamse Blokken en Belangen

Echt pijnlijk werd dat bij allerlei vragen de antwoorden niet klopten. Mark Rutte was bijvoorbeeld geen staatssecretaris tijdens Balkenende I en II, al gaf die informatie wel aan hoezeer men in het HO de herinnering aan  Annette Nijs nog steeds poogt te verdringen. Dat ‘Vlaams Blok’ goedgekeurd werd waar ‘Vlaams Belang’ het juiste antwoord was, gaf moreel natuurlijk wel enige opbeuring aan De Winter cum suis, maar bleef niettemin foutief.

Verdrietig was dat het WO niet blijkt te weten dat Aletta Jacobs weliswaar de eerste vrouwelijke arts van ons land was, maar niet de eerste studente aan een universiteit. Het Utrechtse icoon uit de 17e eeuw, Anna Maria van Schurman, werd in deze quiz in elk geval -opnieuw- niet de eer gegund die haar toekomt. Zij moest destijds achter een gordijn de colleges volgen en blijkbaar wordt er nog steeds zo gedacht…. Gelukkig heeft VSNU-lid de UU haar in 2010 bij het 375-jarig jubileum in brons vereeuwigd op een nieuwe klok in de toren van haar Academiegebouw. Deze heet nu ook naar haar de ‘Anna Maria’. 

Zo werd overigens meteen de schaamlap helder waarmee de triomf van het HBO in VSNU-land kon worden toegedekt. Het geheel was zo middlebrow – met vragen naar de debuutclub van David Beckham en de vlaggendraagster van Sotsji – dat het eigenlijk een eer was dat de academische teams nogal mediocre presteerden. Iedereen opgetogen dus: de glorieuze winnaars van de staf van Thom de Graaf evenals de opgeluchte verliezers die hun rijke Bildung onvoldoende gevalideerd zagen in het WO.

Herstelperiode na panelbezoek

Voor de VSNU in deze ITK  afgelopen met een panelrapportage, dat een herstelperiode opdraagt om de eindkwalificaties in deze accreditatie nu toch echt up tempo op orde te brengen. Volgend jaar komen de panels opnieuw langs, hopelijk dan ook enkele van NVAO, KNAW, NWO en de WO-instellingen zelf, om de dan toch wel gerevitaliseerde kwaliteitscultuur binnen de VSNU extra te onderzoeken. Een bijzonder kenmerk ‘relativerende zelfspot’ moet bij die definitieve accreditatie onder het verscherpt toezicht regime erin kunnen zitten. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK