In zijn achteruit

Nieuws | de redactie
21 februari 2014 | Mars-wagentje Curiosity heeft een nieuwe test ondergaan. En deze is met succes voltooid, zo meldt de NASA. Zijn trektocht over de Rode Planeet werd even andersom uitgeprobeerd.

De aansturing vanaf Aarde zette Curiosity letterlijk even in zijn achteruit. Zo’n 100 meter (329 feet) reed hij ‘andersom’. Met deze test wilde de NASA er achter komen of men hiermee de slijtage aan de zes wieltjes en metalen ‘banden’ kan beperken.

Curiosity rijdt immers al een hele tijd onverdroten over het ruwe oppervlak van onze buurplaneet. Hij landde in augustus 2012 en trekt sindsdien rond, onder meer bij de krater Gale en nu aan de voet van de berg Sharp.

Blutsen en gaten

De camera’s van de Mars Reconnaissance Orbiter draaiden intussen hun eigen rondjes rond de planeet en schieten de scherpste foto’s ooit met hun High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE). Die zijn zo precies, dat het mogelijk bleek de route van Curiosity over het oppervlakte van de rode planeet dankzij de karresporen te volgen. Goed was rond de Kerst 2013 te zien hoe het wagentje zigzaggend over de planeet moet krossen, om allerlei oneffenheden in het landschap te omzeilen.  

Dat vergt veel van het apparaat en in de wieltjes zitten inmiddels de nodige blutsen en gaatjes, zo meldt de NASA. Als Curiosity in zijn achteruit rijdend ontziem kan worden, dan geeft dat meer mogelijkheden om de trektocht langer en met minder risico op ‘klapbanden’ voort te zetten. “We wanted to have backwards driving in our validated toolkit because there will be parts of our route that will be more challenging,” zegt Curiosity project manager Jim Erickson, van het Jet Propulsion Laboratory in Pasadena. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK