Innovatief Israël

Nieuws | de redactie
4 februari 2014 | De Israëlische hightech is een voorbeeld voor velen, maar wordt eeuwig overschaduwd door de politiek. Hoe kan een klein, geïsoleerd land met weinige natuurlijke hulpbronnen toch economisch succesvol worden?

“We gaan het vandaag niet hebben over Palestina of PGGM. Ik wil vandaag het andere verhaal over Israël vertellen,” dit zijn de openingswoorden van Louis Beijer van de Directie Innovatie en Kennis van het Ministerie van Economische Zaken de lunchbijeenkomst van de AWT over innovatie in Israël. 

Wie zit er niet?

Er zijn grote verschillen tussen de Nederlandse ‘Industriepolitiek’ en die van Israël. “Waar de Nederlandse regering zich de afgelopen jaren richt op de topsectoren om zo duidelijke economische zwaartepunten te ontwikkelen, investeert de Israëlisch overheid pas als de industrie de aanzet geeft,” zegt Beijer.

De overheid mag dan wel niet de toon zetten, ze stelt wel een hoop geld beschikbaar voor onderzoek en innovatie, 4.65 procent van het BNP. Dit is het hoogste van alle OECD-landen en zelfs twee keer het OECD-gemiddelde. Daarnaast doen veel multinationals een deel van hun R&D in Israël, variërend van Apple en Google tot Samsung, Merck en Philips. “Wie zit er niet?”

Start-up nation

En die strategie werpt zijn vruchten af, na Silicon Valley heeft Israël de meeste hightech bedrijven ter wereld. “Israël is een echte ‘start-up nation’. Het opzetten van start-ups is een nationale hobby geworden, succesvolle ondernemers zijn de nieuwe culturele helden,” zegt Beijer.

Het succes heeft zijn wortels in de Israëlisch ondernemerscultuur, dit maakt het model moeilijk te kopiëren of imiteren. “In Israël heeft men een duidelijk gemeenschappelijk doel, of het nu op het maatschappelijke gaat of over de koers van een bedrijf. Het leger en de bijbehorende dienstplicht speelt hierin een grote rol,” aldus Beijer. 

Het Israëlische leger is op een andere manier heel belangrijk voor het economische succes van Israël. Het leger levert per jaar 800 ingenieurs af die geleerd hebben keihard te werken en risico’s te nemen. En van dat arbeidsethos zouden Nederlanders nog een hoop kunnen leren, aldus Uri Rosenthal, voorzitter van de AWT.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK