Kernfusie dichterbij

Nieuws | de redactie
13 februari 2014 | Een wezenlijke doorbraak om te komen tot kernfusie is bereikt door de US National Ignition Facility. In het Lawrence Livermore National Laboratory heeft men 17 kilojoule energie opgewekt op een manier die de basis zou moeten kunnen leggen voor een proces van kernfusie.

De onderzoekers beschrijven dit in Nature als volgt: “Ignition is needed to make fusion energy a viable alternative energy source, but has yet to be achieved. A key step on the way to ignition is to have the energy generated through fusion reactions in an inertially confined fusion plasma exceed the amount of energy deposited into the deuterium–tritium fusion fuel and hotspot during the implosion process, resulting in a fuel gain greater than unity. Here we report the achievement of fusion fuel gains exceeding unity on the US National Ignition Facility.” 

Dit is mogelijk geworden, doordat de nieuwste lasertechnologie een veel efficiëntere werkwijze is gaan opleveren. Daardoor kan tot tien maal meer energie opgewekt worden. De experimenten die rond de jaarwisseling zijn uitgevoerd, nadat men de publicatie bij Nature had ingeleverd, zouden nog sterkere vooruitgang hebben aangetoond. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK