Limburg zet in op biobased kennis

Nieuws | de redactie
11 februari 2014 | Limburg krijgt een nieuw internationaal kennisinstituut voor biobased materialen. Chemelot InSciTe dit gaat onder andere materialen maken voor nieuwe bloedvaten en ook materialen waarmee kraakbeen zichzelf herstelt. Vier instellingen investeren gezamenlijk €80 miljoen.

Topwetenschappers van de Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+, Technische Universiteit Eindhoven en experts van DSM en de Chemelot Campus bundelen hun kracht, kennis en expertise en dragen zo bij aan het verantwoord gebruik van duurzame grondstoffen en het betaalbaar vitaal ouder worden.

Voor biomedische toepassingen gaat het instituut onder andere werken aan materialen voor nieuwe bloedvaten, materialen waarmee kraakbeen zichzelf herstelt en aangroeit in het lichaam en slimme medicijncontainertjes voor in het oog om ooginfecties te voorkomen en te behandelen.

Visionaire investeerders

De positie van de Chemelot Campus in Sittard-Geleen als Europese springplank naar de rest van de wereld trekt innovatieve bedrijven en visionaire investeerders aan en fungeert als knooppunt van ondernemers en bedrijven die elkaars groei versterken.

Ook vergroot het de werkgelegenheid in de regio Limburg. UM samen met het Maastricht UMC+, TU/e en DSM investeren initieel elk €10 miljoen voor de komende 6 jaar. De Provincie Limburg investeert via Chemelot Campus €30 miljoen in R&D-activiteiten en €20 miljoen euro in infrastructuur voor onderzoek en faciliteiten voor opschaling van productie.

Martin Paul, voorzitter van de  Universiteit Maastricht: “We zijn blij met het besluit van Provinciale Staten. Daarmee is een belangrijke stap voorwaarts gezet. InSciTe is een prachtig initiatief, waar we veel vertrouwen in hebben. Binnen InSciTe brengen de partners kennis en ervaring bij elkaar op het gebied van biomedical en biobased materials. Juist de samenwerking met de TU/e en DSM, evenals het beschikbaar komen van de onderzoeks- en experimentele mogelijkheden op de Chemelot Campus zijn daarbij van grote toegevoegde waarde.

“De samenwerking met DSM en de TU/e en het integreren van de onderzoeks- en demonstratiefaciliteiten op Chemelot in het onderwijsaanbod creëert een hotspot voor het opleiden van een nieuwe generatie talentvolle wetenschappers en ondernemers.” Zo laat Martin Paul weten.

Verdienmodel van de toekomst

Atzo Nicolaï, president DSM Nederland: “Chemelot InScite is een voorbeeld van het verdienmodel van de toekomst. Door de gouden driehoek van kennisinstellingen, overheid en bedrijfsleven slim in te zetten kunnen we in Nederland de internationale toppositie in innovatie verder uitbouwen, de bakens steeds weer verzetten, werkgelegenheid en kansen creëren en bouwen aan het verduurzamen van de economie voor zowel People, Planet als Profit.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK