MOOCs voor heel Rwanda

Nieuws | de redactie
25 februari 2014 | Facebook en MOOC-platform edX slaan de handen ineen om studenten in Rwanda via het mobiele netwerk van open onderwijsmaterialen te voorzien. SocialEDU wil een gratis ‘social learning experience’ creëren die is afgestemd op de behoeften van de studenten in Afrika.

SocialEDU is een samenwerking tussen de Rwandese overheid, edX en Facebook. Dit bedrijf heeft in augustus vorig jaar de ambitie uitgesproken om overal ter wereld mensen van internettoegang te voorzien. Die plannen zijn gebundeld in het project Internet.org. SocialEDU is één van de pilots die daar nu uit voortkomt.

Iedereen aansluiting bij de kenniseconomie

“Internet.org gaat over samenwerken om de obstakels voor toegang te verwijderen,” legt Javier Ollivan, vicepresident van de afdeling Growth & Analytics van Facebook uit. “Het gaat er om miljarden mensen de mogelijkheid te bieden aansluiting te vinden bij de kenniseconomie. SocialEDU is een perfecte weerspiegeling van die inspanning.”

edX en Facebook gaan samenwerken om een mobiele onderwijs-app te creëren, terwijl telecomprovider Airtel gratis data beschikbaar stelt voor iedereen in Rwanda. Zij hebben Nokia hierin opgenomen om in Rwanda betaalbare smartphones beschikbaar te stellen. De Rwandese overheid zal proberen de prijzen verder te drukken door microfinanciering en andere financiële voordelen ter beschikking te stellen.

edX-voorman Anant Agarwal zet het nieuwe initiatief in het perspectief van de ontwikkeling van open education als wereldwijd verschijnsel. “De wereldwijde toegang tot hoogwaardig onderwijs verbeteren is vanaf dag één ons belangrijkste doel geweest. Bijna de helft van onze twee miljoen studenten komt uit de ontwikkelingslanden en 10% van hen uit Afrika. Door samen te werken met Facebook in deze pilot, hopen we te leren hoe we dit concept uiteindelijk wereldwijd kunnen inzetten.”

Emancipatie van onderwijs gaat niet vanzelf

SocialEDU stelt studenten in Rwanda in staat om de MOOCs die edX al aanbiedt van onder meer Harvard, MIT, Berkeley en de TU Delft gratis te volgen. Zo kunnen ze in contact komen met studenten van over de hele wereld. “We brengen het klaslokaal naar ze toe en zorgen voor onderwijsmateriaal dat voor hen relevant is,” zegt Facebook.

Wereldwijde emancipatie van het hoger onderwijs is één van de zaken geweest die werd toegejuicht toen MOOCs aan hun opmars begonnen. Toch is daar ook kritiek op. Onlangs bleek al uit cijfers dat het vooral mensen zijn die al in het bezit zijn van een diploma die deelnemen aan open onderwijs.

De TU Delft is wel met die ambitie de samenwerking met edX aangegaan. “Het is ook een soort idealisme. Je wilt jouw onderwijs gewoon aan zoveel mogelijk mensen geven. Dat kan nu,” vertelde collegelid Anka Mulder al in een bijeenkomst waarbij minister Bussemaker haar beleidsbrief op het gebied van open education presenteerde.

SocialEDU is wellicht zo’n initiatief dat die emancipatie van onderwijs mogelijk maakt. Op 11 maart zal Anka Mulder als één van de sprekers op het SURF Symposium Open en Online Education in Utrecht verder ingaan op de mogelijkheden van online onderwijs voor regionale samenwerking en internationale strategie. Meer informatie en de mogelijkheid tot aanmelden voor dat congres vindt u hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK