Nominaal niet normaal in Duitsland

Nieuws | de redactie
6 februari 2014 | Zo’n 40 procent van de Duitse studenten maakt de studie af in de nominale ‘Regelzeit’. Maar de verschillen zijn aanzienlijk tussen de verschillende disciplines. Bij de uitval zijn het vooral de studenten aan de universiteiten die tijdens de rit sneuvelen, het meest onder de bèta’s.

De  nominale studieduur is in Duitsland meestal bepaald op zes semester voor een bachelor en vier voor een master. Maar lang niet elke student weet in die termijn het HO-diploma te halen. Bij de bachelorfase lukt dat nog 49,4% van de studenten, over het geheel uiteindelijk 39,9%, zo berekent het Statistische Bundesamt in Wiesbaden.

Ich bin kein Langstudierder

De uitloop is gemiddeld niet heel erg lang, de vroeger zeker in Duitsland veel voorkomende ‘langstudeerder’ is een kleine minderheid geworden. Als studenten twee semesters langer over hun studie hebben kunnen doen gaat het diplomarendement fors omhoog. Bij de masters lukt dat dan zelfs 90%, bij de bachelors minder.

Per discipline zijn die slagingspercentages niettemin opvallend groot. Filosofen en sportwetenschappers kennen een laag diplomarendement, ook na verlenging van de afstudeertermijn met twee semesters. De 59,4% van de sportlieden weten de historici en wijsgeren met 59,8% bijna te evenaren. Kampioenen zijn de studenten in de Verwaltungswissenschaft: 98,7% haalt het dan wel. Artsen, sociaal-agogen en wis- en natuurkundigen zitten rond de 85 à 88%.

Die hoge score bij de bèta’s moet wel afgezet worden tegenover de zeer hoge uitval die de Duitse opleidingen in deze disciplines kennen. 80% van de studenten stopt in de loop van de studie of switcht naar een ander vak. Vooral in het eerste jaar en vooral onder de vrouwen is de uitval nog eens extra hoog.

Tussen HBO en WO is er in het algemene beeld van de studieloopbanen een duidelijk onderscheid. Valt tijdens de studie zo’n 35% van de universitaire studenten uit, bij de Fachhochschulen is dit bijna 50% minder met 18%.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK