Rutte lonkt voor leenstelsel

Nieuws | de redactie
13 februari 2014 | Premier Rutte wil het nog niet opgeven. Hij werft openlijk om de steun van een ‘minder geliefde’ oppositiefractie voor de invoering van een leenstelsel voor studenten. Rutte onderstreept dat deze hervorming buiten de deal met de C3 valt en “het kabinet spreekt graag met alle partijen.”

GroenLinks-leider Bram van Ojik vond het actuele politieke beeld zo schimmig geworden, dat hij de premier vroeg hoe het nu eigenlijk precies zit met de deals van VVD en PvdA met de ‘C3’, oftewel D66, CU en SGP. Waar over wordt nu wel en niet gesproken als er gerefereerd wordt aan “begrotingsafspraken”? Mark Rutte heeft daarover nu klaarheid gegeven en benut de kans meteen om te lonken naar nog andere, mogelijk constructief te maken Kamerfracties.

“Er zijn geen afspraken”

Dat betreft in het bijzonder “onderwerpen die geen deel uitmaken van deze afspraken, zoals bijvoorbeeld het sociaal leenstelsel,” schrijft de premier behendig en niet toevallig. De signalen voor dat leenstelsel zijn immers moeizaam. De bewindslieden kunnen hun verbond met de ‘C3’ lastig verzilveren ten aanzien van de studiebeurzen. D66 wil graag een leenstelsel, maar vooral meer geld voor haar onderwijsambities en minder succes voor een PvdA-minister. Vooral de CU zet op dit punt echter de hakken in het zand.

Vandaar dat Rutte zijn brief aan de kamer en vooral aan Van Ojik benut om opzichtig te lonken naar GroenLinks. “Het kabinet spreekt graag met alle partijen, waaronder GroenLinks; er zijn geen afspraken met de drie oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP” over onder meer het leenstelsel, zo accentueert de premier nog maar even.  De ‘C3’ willen echter zo min mogelijk ruimte laten aan andere potentiële deals, want dat zou hun groeiende greep op het kabinet gaan aantasten.

“Dan hoef ik geen leenstelsel”

D66 HO-specialist Paul van Meenen ziet bijvoorbeeld geen “toegevoegde waarde” van een leenstelsel volgens de voorwaarden die GroenLinks stelt, zo liet hij tijdens het Haags HO-debat met de studenten bij De Haagse Hogeschool blijken. “GroenLinks wil graag, net als D66, 2 miljard investeren in het onderwijs en beiden kiezen we voor een leenstelsel. Maar er is toch een erg groot verschil tussen onze voorstellen. Als het geld verdeeld wordt op de manier van GroenLinks houd je bijna niets meer over om de onderwijskwaliteit te verbeteren. Dan wordt het rondpompen van geld. Daar voel ik dus niets voor.”

“Bij GroenLinks gaat een deel naar het doorvoeren van een lager collegegeld. Maar wij willen een leenstelsel alleen als het geld ook echt geïnvesteerd wordt in de kwaliteit van HBO en WO. Dan heeft het zin om dit te doen. Komen zulke investeringen er niet, dan hoef ik ook geen leenstelsel.”

Tegen deze achtergrond is het niet vreemd, dat Rutte zijn bewegingsruimte maximaal poogt op te rekken. Aan Van Ojik richt hij dan ook de boodschap en het vooruitzicht: “Over de wijze waarop en het tempo waarin kabinetsvoorstellen in het parlement worden behandeld zijn geen andere afspraken gemaakt dan dat de voorstellen ter uitvoering van de begrotingsafspraken tijdig geëffectueerd moeten worden.” Al het andere is dus voor de premier met iedereen bespreekbaar.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK