Strijd om kwaliteit

Nieuws | de redactie
3 februari 2014 | Om de greep op onderwijskwaliteit barst een machtsstrijd los in Engeland. Onderwijsminister Gove probeert zijn Tory-filosofie én partijpionnen door te drukken.

Michael Gove verhoogt de druk op de scholen en de onderwijsgemeenschap in steeds sterkere mate. Vorige maand verbaasde hij nog met een aanval op de onvoldoende patriottische toon van de komende herdenkingen van de Eerste  Wereldoorlog. De scholen moesten meer nadruk leggen op de militaire heroïek van het Empire en minder op de slachtpartijen aan het westelijk front, zo stelde de minister.

Meer zelfbestuur voor scholen

Dit weekend werd bekend, dat Gove de aanpak van onderwijskwaliteit in den brede nog meer in zijn greep wil brengen. Zo wil hij de publieke scholen aan de zelfde eisen onderwerpen als gebeurt bij de privéscholen. Daarbij wordt het meer mogelijk gemaakt dat openbare scholen zich losmaken van het overheidsbeheer en als zogeheten ‘free schools’ veel meer zelfbestuur krijgen.

Klap op de vuurpijl is het personeelsbeleid hierbij. Een jaar voor de komende parlementsverkiezingen wil de minister de greep van zijn partij op het onderwijs en de inspectie voor langere termijn vergroten. Daarom wordt geheel onverwacht het hoofd van Ofsted, de onafhankelijke organisatie die de inspectie aanstuurt, vervangen.

Daardoor wordt een lid van het House of Lords, Sally Morgan, uit de Labourpartij ingeruild door een partijgenoot van minister Gove.  Hij zou een rijke donateur van de Conservative Party willen benoemen, die hij enige tijd geleden in de bestuursraad van ofsted heeft gezet.

Openlijk conflict in kabinet

De minister heeft hiermee allereerst zijn liberale coalitiepartner geschoffeerd, omdat deze de politisering van het beheer van de onderwijskwaliteit al veel langer dwarszit. Een openlijk conflict is nu in het kabinet-Cameron opengebarsten.

De onderwijswereld reageert onthutst op het ontslag van Morgan, die zeer gewaardeerd wordt. Haar voorganger bij Ofsted waarschuwt minister Gove vandaag daarom, dat hij als bewindsman het gevaar loopt in zijn eigen hypes te gaan geloven en dat dit meestal het begin van de politieke ondergang van een politicus inluidt. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK