Studenten vaak barpersoneel

Nieuws | de redactie
13 februari 2014 | Het beroep 'kelner' en overig 'barpersoneel' gaat aan kop bij de CBS-telling van de bijbanen van studenten. Hoe ouder de student, hoe mee uren per week zij werkt naast de studie. HBO'ers zijn de spekkopers.

Van alle studenten met een beurs heeft 81% een bijbaan. In het WO zijn dit niettemin relatief beduidend minder werkenden: 75%. Het zijn de HBO’ers die hier uitschieten. Van hen heeft 88% een baan. Een kwart van deze studenten heeft al een vaste betrekking, bovendien.

Daarbij verdienen de studenten aan hogescholen maandelijks gemiddeld ook meer dan de academici in spe. In 2012 €470 per maand voor de HBO-student en €380 voor de WO’er.

Vakkenvullers en kelners 

Zorgen de studerenden er nu ook voor, dat zij hun kennis en professionele ontwikkeling juist ook via de bijbaan opwaarderen en daarmee de beroepspraktijk helpen innoveren? Vermoedelijk niet. 16% van de werkende studenten beunt bij als kelner of barpersoneel.

Iets minder groot is het aandeel van de verschillende soorten winkelhulpjes. 8% verdient bij als de spreekwoordelijke vakkenvuller en bijna 3% als keukenhulp en schoonmaker, zo laten de jongste cijfers van het CBS zien.    


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK