Verdienen aan studiesucces

Nieuws | de redactie
7 februari 2014 | Studiesucces is een markt aan het worden. De AOb signaleert dat er al 47 gespecialiseerde bedrijven voor het ondersteunen bij scripties zijn en nog honderd ondernemers die daar bij kunnen bijspringen. “Het wordt pas fraude als anderen het werk voor de student doen”

AOb-bestuurslid José Muijres heeft er dan ook wel een paar kritische vragen bij. Zij stelt op de site van haar bond een en ander aan de orde. “In principe moet een student aan het einde van zijn opleiding in staat zijn om zelf een scriptie te schrijven. Uiteraard hoort begeleiding van docenten daar bij. Een intensieve eindopdracht kun je vergelijken met een moeilijk dossier op je werk: er is feedback nodig om de kernvragen in een scriptie scherp te houden.”

“Mensen hebben recht op commentaar wanneer ze bijvoorbeeld te vaag formuleren. Het is de taak van de begeleidende docenten om die activiteit serieus te nemen. Maar je mag van studenten verwachten dat ze zo’n zware klus zelf klaren en kritiek leveren als de coaching vanuit de opleiding faalt.”

Meer in spiegel kijken

Maar er mogen nog wel meer vragen bijgesteld worden, zeker nu de druk op snel en adequaat afstuderen toeneemt, omdat hogescholen en universiteiten bij studiesucces aan strakkere normen en prestatieafspraken moeten voldoen. Succes bij de scriptie wordt dan ook van groter belang. Muijres denkt dan ook, dat dat belang ertoe leidt dat zowel de opleidingen als de studenten hier zwaarder aan gaan tillen en dat zulke externe marktpartijen op het tapijt roept.

“Je kunt niet voetstoots aannemen dat het probleem altijd in de begeleiding zit. Natuurlijk: er zijn opleidingen waar docenten te weinig tijd hebben of nemen voor scriptiebegeleiding. Tegelijkertijd mag je de vraag stellen of een student die moeite heeft met zijn scriptie niet wat langer in de spiegel moet kijken: misschien denkt hij te licht over de klus, of heeft hij enorme haast uit angst voor een oplopende studieschuld. Het kan natuurlijk ook dat er weeffouten zitten in de opbouw van opleidingen, waardoor studenten aan een scriptie beginnen die er nog niet klaar voor zijn.”

“De omvang van de markt toont voor mij aan dat het hoger onderwijs kritischer moet zijn naar de studenten voordat ze aan hun scriptie beginnen. Tegelijkertijd moeten we nog eens goed nadenken over de vraag hoe het kan dat externe afstudeerbegeleiding zo’n vlucht neemt in Nederland. Maar ook als alles binnen een instelling in orde is, zullen er nog mensen zijn die – bijvoorbeeld uit faalangst – te rade gaan bij een externe partij. Dat lijkt me lastig te verbieden. Het wordt trouwens pas fraude als anderen het werk voor de student doen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK