Wereldpremière voor prins

Nieuws | de redactie
21 februari 2014 | Componist Klaas de Vries schreef voor het Prins Claus Conservatorium in Groningen een werk ter herinnering aan de prins. Zijn ‘Two African Studies’ gaat in wereldpremière bij het symfonieorkest het conservatorium van de Hanzehogeschool. Gast daarbij op 27 maart is Prinses Beatrix.

Donderdagavond 27 maart zal in De Oosterpoort in Groningen de derde editie van het Prins Claus Concert worden gegeven. Het Prins Claus Conservatorium organiseert dit vierjaarlijks concert. Hun eigen symfonieorkest voert daarin de Ouverture Cyrano de Bergerac van Johan Wagenaar uit.

Dit ‘Richard Strauss-achtig’ verhalend pronkstuk is een echt muziekwerk van het fin de siècle. Wagenaar was een groot man in de Nederlandse muziekwereld van zijn tijd en niet alleen de organist van de Domkerk in Utrecht, maar ook de directeur van het Haagse conservatorium dat later het KC werd, nu de partnerinstelling van het Prins Claus Conservatorium. En dat is niet het enige dat uitgevoerd wordt.

Laatste stuk en nieuwste stuk

Het grote orkestwerk van die avond is de Zesde Symfonie van Tchaikovsky, beter bekend als zijn ‘Pathétique’. Dit is een bijzondere compositie, want het was niet alleen de laatste van de reeks symfonieën van de Russische meester, het is zelfs zijn laatste werk. Tien dagen na de première die hij als dirigent ook zelf leidde, stierf hij in nimmer opgehelderde omstandigheden.

Het pièce de résistance van het derde Prins Claus concert is echter zonder twijfel de nieuwe compositie van Klaas de Vries. Dit is een tripleconcert voor gitaar, twee slagwerkers en kamerorkest. Als dirigent treedt hierbij Hans Leenders op. Het première-werk van dit concert is een opdracht van het conservatorium dat nu als eerste dit nieuwe stuk mag uitvoeren.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK