Beertema blijft bij Wilders

Nieuws | de redactie
24 maart 2014 | De implosie van de PVV roept ook in onderwijsland vragen op. Kamerleden aarzelen tussen een ‘cordon sanitaire’ in het HO-debat en openheid om Harm Beertema ruimte tot een overstap te geven. Maar hij verklaart zijn trouw aan PVV-leider Geert Wilders.

De reacties op het ‘minder Marokkanen’ discours van PVV-leider Wilders raken ook het hoger onderwijs en HO-beleid. Niet zo vreemd, want de universiteiten en vooral de hogescholen kennen vele duizenden studenten met een achtergrond in de Mahreb. De Rotterdamse HBO-studente Rabia Bouzian was al eens ScienceGuide Student van 2009 vanwege haar creatieve inzet voor hun studiesucces.

Wat gaan de koepels doen?

Zo komt de vraag omhoog of instellingen van hoger onderwijs nog werkbezoekjes en gesprekken willen hebben met vertegenwoordigers van de PVV die de gescandeerde opvatting van Wilders onderschrijven. Dat geldt ook voor de koepels die hen vertegenwoordigen als VSNU, VH, NRTO en MBO-raad. Kunnen zij doorgaan of er niets gebeurd is en hun neus bloedt, nu zelfs premier Rutte als VVD-leider van die gedragslijn afstapt? Dat geldt natuurlijk ook de studentenbonden als LSVb en ISO en hun debatten met Kamerleden.

In de Tweede Kamer worstelt men informeel ook met deze vraag. Een soort Vlaams ‘cordon sanitaire’ op onderwijsterrein zou in casu PVV-woorvoerder Harm Beertema isoleren. Zolang hij zwijgt en daarmee zijn fractieleider volgt is dat voor verschillende kamercollega’s onvermijdelijk geworden, zo vernam ScienceGuide.

In het CDA – dat nu groter is dan de PVV in de Kamer inmiddels – klinkt dat zo, bijvoorbeeld: “Wie geen afstand neemt van zulke uitspraken en de kreten die zij uitlokten van de eigen aanhang, die stemt daar mee in. Dat zijn dan geen mensen van een andere fractie meer waar je politiek zaken mee kunt doen.” Ook bij de gedoogpartij ChristenUnie klinken deze geluiden.

Glashelder

Over de inhoudelijke opstelling van HO-woordvoerder Harm Beertema werd dan ook stevig gespeculeerd in Haagse kring. Enerzijds wekt hij de indruk een hartelijke collega met onderwijshart te zijn wie xenofobe affecten vreemd lijken. Anderzijds heeft hij bij elke eruptie van Wilders zijn fractieleider gesteund en nam hij de intern cruciale post van penningmeester over, toen zelfs diens ‘enforcer’ Bontes brak met zijn collega’s.

Dat Beertema af en toe op curieuze aspecten zich in debatten wat lijkt te verliezen – zoals over een in de Pabo’s veel gebruikt boek over filosofie en Bildung of over de noodzaak jaarlijks 5% van de leraren te ontslaan – is door sommigen zelfs beschouwd als tactiek. Hij zou met zulke erupties met name de loyaliteit van partijideoloog Martin Bosma ‘afkopen’ en daarmee voor zijn portefeuille ruimte tot openheid en compromis verwerven.

Het blijkt allemaal veel minder tactisch te zijn, maar volbloed ideologisch. In het weekend gaf Beertema zelf duidelijkheid via Twitter. Hij verwees naar de verklaring die Wilders voor de pers had gegeven en noemt deze “glashelder”.  En voegt daar aan toe dat deze “niets aan duidelijkheid te wensen over” laat.

Kennismigratie is ook immigratie

Recent bleek in een debat over internationalisering en kennismigratie al, dat Beertema ook zelf op de lijn van ‘minder’ zit. Hij ziet dit beleidsdoel als een soort Europese samenzwering. Volgens de PVV heeft de elite zich voorgenomen het leven van de gewone mensen in Europa kapot te maken. “De slag om de grote steden is al verloren.”

Met het beleid in de nota ‘Make it in the Netherlands’ gaat het kabinet-Rutte II nog een stap verder in deze samenzwering van de elite, zo betoogde Beertema. Want met het binnenhalen van veel meer internationaal talent wordt de immigratie nog verder aangewakkerd, terwijl dit wereldwijde verschijnsel juist afgestopt zou moeten worden. Ook als een buitenlandse student of jonge onderzoeker geen moslim is, moet zij het nu toch ook ontgelden bij de PVV. Ook kennismigratie is uiteindelijk toch wel een vorm van immigratie en deze is als zodanig een gevaar.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK