Buikhuisen welkom bij KNAW

Nieuws | de redactie
17 maart 2014 | “Er steekt me helemaal niets.” Prof. Wouter Buikhuisen is een sereen mens. Wel wil hij het gesprek met de KNAW aangaan die hem weinig steun gunde. President Hans Clevers zet zijn deur open.

De Leidse universiteit en Vrij Nederland staken de hand al in eigen boezem. De ‘affaire Buikhuisen’ leek ad acta gelegd en het in 1978-79 nog controversieel geachte onderzoek na biologische en sociale achtergronden van crimineel gedrag wordt met de nieuwste MRI-hightech tegenwoordig met vrucht gedaan.

Omdat hij wegens persoonlijke omstandigheden niet voor een rede naar Maastricht kon komen, kwam het UM-blad Observant naar de nu 80-jarige professor. Het viel toevallig samen met de terugblikken op het leven van Buikhuisens felste criticus, Hugo Brandt Corstius. Over de opwinding over zijn onderzoek zegt Buikhuisen onder meer: “Wat mij zo verschrikkelijk verbaasde, en nog steeds, is dat Nederland de reputatie heeft van een verdraagzaam land.”

Geen wrok

Hij heeft weinig wrok of “negatieve gevoelens” willen overhouden daaraan, ondanks bommeldingen die zijn instituut moest ondergaan en rookbommen die zijn oratie moesten verstoren. Hij heeft “niet het gevoel dat ik in het reine moet komen met wie dan ook.”

Alleen dat de KNAW “niets deed” neemt Buikhuisen de Akademie kwalijk. Zij “had de wijsheid van wetenschap moeten verdedigen.” Dit ook omdat ‘de affaire’ in parlement en media enorme golven deed opslaan. “Ik vind dat men daar over moet nadenken.”

President Hans Clevers steekt in Observant een hand van welkom uit naar Buikhuisen. “In dit tijdsgewricht zouden we wel degelijk een standpunt innemen.” Zo had hij zelf gewaarschuwd dat ‘de zelfplagiaat-zaak’ rond prof. Nijkamp “begon te lijken op een heksenjacht.” Clevers wil Buikhuisens kwestie met de KNAW laten nagaan “en met hem om de tafel gaan zitten.” Persoonlijk zou hij hem dan ook willen melden “hoe de KNAW dat nu zou aanpakken.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK