De Krim door de eeuwen

Nieuws | de redactie
6 maart 2014 | Zelden was er een actuelere tentoonstelling, gewijd aan archeologische vondsten. “Ontdek de smeltkroes aan culturen die de Krim en de Zwarte Zee 1000 jaar waren,” prijst het Allard Pierson Museum zijn expositie aan.

“De Krim en de Zwarte Zee waren en zijn een kruispunt tussen Europa en Azië.” Deze en vele andere passages in de vooraankondigingen en begeleidende literatuur bij de tentoonstelling ‘De Krim – Goud en Geheimen van de Zwarte Zee’ zijn ineens zo veel meer gelaagd en soms bijna pijnlijk bij de tijd. Het gaat daarbij om een expositie die met de plaatselijke musea is samengesteld en die een beeld geeft van de oude wortels in vele culturen van het schiereiland, waar volgens de oude Grieken Jason het Gulden Vlies bemachtigde.

Niet alleen de Griekse cultuur bloeide hier, ook latere volken als de Skythen en de Hunnen lieten er hun sporen achter. Zelfs verfijnde kunstvoorwerpen uit China vonden hun weg naar de mensen op het schiereiland in de Zwarte Zee.

Pronkhelm en zwaardschede  

Het is “een tentoonstelling met spectaculaire archeologische topvondsten uit vijf Oekraïense musea. Nog niet eerder leende Oekraïne zoveel archeologische topstukken van de Krim uit: overweldigende gouden voorwerpen, zoals een zwaardschede en een pronkhelm, en talloze juwelen. Deze voorwerpen en andere archeologische vondsten onthullen de rijke historie van het schiereiland dat sinds de 7de eeuw voor Christus door de Grieken werd gekoloniseerd.”

Zo is er onder meer ook een Chinees lakkistje te zien, dat een grafgift was uit de Romeinse tijd. Dit laat nog eens zien tot hoever het handelsverkeer al in die tijd strekt. Via de Zijderoute was dit kleinood op de Krim terecht gekomen.

De tentoonstelling is sinds 7 februari open en u kunt er tot 18 mei komen kijken in Amsterdam.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK