Geen Oscar in het echte heelal

Nieuws | de redactie
26 maart 2014 | De Oscars voor ruimte-epos ‘Gravity’ doen André Kuipers hard lachen. Om het hippe ondergoed van Sandra Bullock in het ruimtestation en een brandblusser als reddend raketje, bijvoorbeeld.

De Delftse ruimtevaarttechneuten hebben de nodige wenkbrauwen gefronst vanwege de belevenissen van Clooney en Bullock als astronauten in het nauw. Hun SF-film is spannend en ingenieus vormgegeven, maar het Hollywood-heelal kent geheel eigen natuurwetten en technologische vooronderstellingen, zo blijkt.

Hilarische beelden

In Delta nemen André Kuipers en enkele vakgenoten van de TU Delft hilarische beelden uit ‘Gravity’ door. Zo kun je volgens Hollywood met minimale aandrijving – een brandblusser zelfs – als astronaut verkassen van de Hubble telescoop naar het ISS en zelfs het Chinese ‘Hemels Paleis’ ruimtelab Tiangong-1. Dat deze in heel verschillende banen om de aarde draaien, kwam het verhaal ook al niet goed uit.

Ook het ruimtepuin krijgt de lachers op zijn hand. Een ontplofte satelliet spat namelijk in een hele waaier brokstukjes uiteen en niet – als in de film – in een samengebundeld pakket grote wrakstukken. En die zie je al helemaal niet dreigend op je af komen, trouwens. De puinstukjes flitsen immers met 14 kilometer per seconde langs.

Isolerende kleding

Sandra Bullocks ondergoed vond André Kuipers niettemin fraai gevonden. Als zij gered in het ISS intrekt, doet zij haar ruimtepak uit en ontspant in haar negligé. Helaas, vertelt Kuipers, “in werkelijkheid draag je nog een laag isolerende kleding onder je pak.”

Zelf is André Kuipers vandaag op werkbezoek bij Inholland. De Pabo in Dordrecht van deze hogeschool won vorig jaar die ontmoeting tijdens de ‘Impulsdag’ in de Beurs van berlage na de internationale Teaching Summit. 

De astronaut was een van de topdocenten in de ‘Glassroom’ die PBT en ScienceGuide tijdens deze Summit op 13 en 14 maart 2013 in Amsterdam op het Beursplein organiseerden met OCW. Na zijn les over ‘leren in en van de ruimte’ maakte hij bekend op drie scholen zijn ervaringen met leraren en jongeren te komen delen en uitdiepen.

Op de ‘Impulsdag’ na de Summit – om de conclusies en lessen daaruit met het Nederlandse onderwijs te delen – konden de daaraan deelnemende instellingen hun gemotiveerd voorstel voor zo’n werkbezoek inleveren. Kuipers zou naar de pakkendste drie verzoeken komen, elk een in het PO en VO en bij een lerarenopleiding. Inholland wist in die laatste categorie het beste voorstel voor te leggen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK