Krugman stapt over

Nieuws | de redactie
3 maart 2014 | Nobel-econoom Paul Krugman slaat een nieuwe richting in. Hij stapt op bij Princeton en trekt in bij het publiek bekostigde ‘Inholland’ van New York, de ‘CUNY’. Waarom deze opmerkelijke overstap?

Krugman stelt vast dat zijn werk de voorbije jaren van aard en accent is veranderd. Nadat hij roem vergaarde als theoreticus en ‘handelsanalyticus’, werd hij steeds meer opinieleider en beleidspolemicus. Zijn onderzoek verschoof daarbij naar vragen die samenhangen met sociale ongelijkheid, inkomensverschillen en hun impact op welvaart, groei en burgerschap.

“Ik moet scherp bezien waar ik eigenlijk sta,” in werk en toekomstig perspectief als wetenschapper, vertelt Krugman op zijn blog. Aan een klassieke universiteit komt hij niet veel verder, zo lijkt hij te ervaren.

Nieuwe impuls 

De City University of New York bood in dat opzicht een nieuwe omgeving en kansen. Deze combinatie van publieke HO-opleidingen met een breed, niet ‘Ivy League’ profiel heeft in zijn ‘Graduate Center’ een instituut, dat zich bezig houdt met data over sociale verschillen, inkomensontwikkeling en kansen op welvaart en mobiliteit. Hier gaat Krugman zijn wetenschappelijk werk een nieuwe impuls geven.

CUNY is ontstaan uit een soort federatie van campussen in en rond de stad New York. De historie ervan geeft het profiel duidelijk aan. “In 1961, the state Legislature formally established The City University of New York, uniting what by then had become seven municipal colleges into a formally integrated system, and authorizing the new University to offer doctoral programs. Demand increased further during the 1960s, leading to a six-year period when tuition was briefly eliminated and senior college admission was given to any city resident with a high school diploma or equivalency degree.”

“Today, the senior colleges have selective admission requirements. Community colleges continue to serve as portals to opportunity for applicants with a high school or GED diploma. This greatly expanded University, serving record enrollments, offers tuition-free education to nearly six in 10 full-time undergraduates thanks to federal, state and CUNY financial aid. In contrast to the crushing debt other students typically carry at many public and private institutions, 85 percent of CUNY’s full-time students are student loan debt free.

Cijfers en debat

Het thema ‘sociale ongelijkheid’ als bedreiging voor de klassieke mobiliteit in ‘the American Dream’ is al enkele jaren sterk in opmars. Het stagneren van de welvaart van de middenklasse en de gevolgen van de kredietcrisis hebben dit ook politiek binnen de USA tot een brandhaard in het debat gemaakt. Obama zette dit thema met succes in tegen zijn uitdager Mitt Romney in 2012.

Zeer recent lieten nieuwe cijfers over de HO-deelname en sociale verschillen en kansen zien, dat de zorgelijke ontwikkeling daarin steeds dieper werkt in Amerika. U leest een geografisch-economische analyse hier en een over de veschillen terzake tussen generaties HO-deelnemers hier op ScienceGuide.eu. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK