Liever voor dan minder

Nieuws | de redactie
24 maart 2014 | Een oproep van onderwijsmensen tegen 'minder, minder' en voor "een samenleving die laat voelen dat iedereen is uitgenodigd en uitgedaagd om bij te dragen met zijn of haar talent, kennis en inzet," krijgt brede steun, ook van politici uit de Kamer.

‘Tot hier! En nu samen verder’ heet het onderwijspamflet, dat een positief geluid wil laten horen. “Wij, leerkrachten, schoolleiders en ouders, mensen met een hart voor onderwijs, voelden de grond onder onze voeten weggeslagen worden,” zeggen de initiatiefnemers bij HetKind.org over het ‘minder, minder’ scanderen bij de PVV.

Niet kaatsen

Men wil daarbij vooral “het goede voorbeeld geven. Niet kaatsen, polariseren of op de man spelen; stokken en stenen breken benen maar ook woorden kunnen doden. Laat ons vertellen waar wij voor zijn, wat wij willen, wat wij wensen.”

Steun voor deze benadering en oproep in het pamflet krijgen onderwijsmensen als Thieu Besselink, Jelmer Evers en Chris Sigaloff van – onder meer – de Kamerleden Tanja Jadnanansing (PvdA), Paul van Meenen (D66) en Michel Rog (CDA).

U leest de complete tekst van ‘Tot hier! En nu samen verder’ hieronder.

‘Degene die de liefde het hardst nodig hebben, laten dat vaak op de meest liefdeloze wijze merken.’ Op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen liet Geert Wilders zijn aanhang ‘Minder, minder, minder’ scanderen, na de ‘retorische’ vraag of ze meer of minder Marokkanen in hun stad en land wilden. Wij, leerkrachten, schoolleiders en ouders, mensen met een hart voor onderwijs, voelden de grond onder onze voeten weggeslagen worden. Direct daarna kwam de urgentie om ons uit te spreken. Tot hier! En nu samen verder.

We willen niet worden beperkt door het ‘tegen zijn’. We kunnen alles bespreken wat mis is met de uitspraken van Geert Wilders en het scanderen van zijn aanhang. Dat zou opluchten.

Dat zou enorm opluchten.

We vertellen echter veel liever waar wij vóór zijn: iedereen die Nederland zijn of haar thuis noemt, heeft er recht op als gelijke te worden behandeld en bejegend.

Dat leren we onze en uw kinderen. Morgen, in de klas, en thuis, aan de keukentafel.

Wijzen op de negatieve aspecten en effecten van Wilders’ retoriek brengt niemand verder. Het werkt de polarisering in de hand en versterkt zijn positie.

Laat ons het goede voorbeeld geven. Niet kaatsen, polariseren of op de man spelen; stokken en stenen breken benen maar ook woorden kunnen doden.

Laat ons vertellen waar wij voor zijn, wat wij willen, wat wij wensen.

Wij zijn voor een samenleving die laat voelen dat iedereen is uitgenodigd en uitgedaagd om bij te dragen met zijn of haar talent, kennis en inzet.

Wij zijn voor het oplossen van conflicten door te luisteren, te praten en te verbinden.

Wij zijn voor ALLE leerlingen.

Wij zijn voor leraren die elke dag met liefde het verschil maken in de klas.

Wij zijn voor politici die zich expliciet uitspreken voor gelijke behandeling van alle mensen in Nederland en daarbuiten.

Nederland is een fantastisch land waarin de diversiteit van mensen, in alle opzichten, gevierd werd, wordt en zal worden. Van immigranten tot Geert Wilders.

Wij zijn voor een samenleving die er voor waakt dit te verliezen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK