Meer bijbaan, minder studie

Nieuws | de redactie
28 maart 2014 | Studenten geven aan 50% meer te gaan werken als de basisbeurs en de ov-jaarkaart worden afgeschaft. Ook ziet 40 tot 50% van de hbo-studenten af van een master. Dit blijkt uit het rapport in opdracht van minister Blok, waar ScienceGuide gisteren al de eerste resultaten van bekend maakte.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een rapport gepubliceerd over het woongedrag van studenten bij invoering van een sociaal leenstelsel en afschaffing van de OV-kaart. Uit de door ScienceGuide reeds gepresenteerde hoofdlijnen van het onderzoek onder 6000 representatieve studenten kwam naar voren, dat 10% van de bachelorstudenten zou afzien van instroom in het HO. Bij de oudere studenten, de laatbloeiers boven de 24, zou dit oplopen tot 17%.

Halvering van HBO masters

Uit het rapport blijkt ook dat HBO-studenten in 40 tot 50 procent van de gevallen af zal zien van het volgen van een master bij de invoering van het leenstelsel. De onderzoekers schrijven: “Een aantal studenten zal bij de invoering van het leenstelsel een deel van de studie niet  gaan volgen. Vooral HBO studenten geven dit antwoord: 40 tot 50% geeft aan dan af te zien van een master. Bij  de WO studenten geeft 12% aan in dat geval af te zien van een master.”

Uit het rapport blijkt tevens dat studenten in 50% van de gevallen meer gaan werken om de studie te kunnen bekostigen als zowel de basisbeurs als de ov-kaart worden afgeschaft. “Wat betreft de inkomsten geeft ruim 60% aan de gecombineerde invoering van de maatregelen meer geld te gaan lenen bij DUO. Een zelfde percentage geeft aan meer geld te gaan verdienen met werken.”

Degenen die bij invoering van een sociaal leenstelsel wel gaan studeren, is gevraagd  wat het effect zou zijn op hun studietempo, woongedrag en inkomsten. Zo’n 80% verwacht over het algemeen  weinig verandering in studietempo. Wel blijkt dat nogal wat  studenten vaker langer thuis zullen blijven wonen of zelfs weer terugverhuizen naar het ouderlijk huis.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK