Nederland blijft middenmoter

Nieuws | de redactie
4 maart 2014 | Nederland blijft een brave middenmoter als ‘innovatievolger’ binnen de EU. Zweden en Denemarken zijn de toppers, Duitsland zakt wat weg achter hen. Openheid van het onderzoekbestel en valorisatie van kennis gaan in Europa duidelijk vooruit, laat de nieuwste EU Innovatie Scorecard zien.

Een opvallende conclusie is, dat de achterstand op Amerika langzaam ingelopen lijkt te worden. “The EU and all EU Member States have become more innovative in recent years. As a result, the EU has closed half of the innovation gap towards the US,” noteert het rapport. Het gat ten opzichte van de nummer 1 wereldwijd, Zuid Korea, is niettemin verder vergroot.

Pluspunt naast stagnatie

Binnen de positieve trend van een steeds opener en excellent presterend kennissysteem steken enkele er in goede zin bovenuit. Nederland zit daarbij, met Denemarken, Zweden en de Britten. Dat is wel het enige hoofdpunt, waarbij ons land in de groep voortrekkers zit.

Nederland is niet langer de ‘aanvoerder’ van het groepje volgers achter de vooral Scandinavische top. Luxemburg is ons land gepasseerd. In die groep is er duidelijk sprake van herstel en opmars door Estland en Ierland. Nog een sterke stijger in het achterveld van innovatieve naties is Tsjechië. Dit is zowel Portugal als Spanje voorbij en heeft alleen nog Italië voor zich. De landen met de sterkste dynamiek en vooruitgang zijn rond de Oostzee te vinden: Letland en opnieuw Estland, maar bij hen voegt zich Portugal, dat het herstelpad uit de kredietcrisis lijkt terug te vinden.

Utrecht, Brabant en Parijs

Binnen  Europa zijn de regionale verschillen in innovatiekracht groot en verminderen ook maar zeer traag. Sterker nog: bijna 20% van de regio’s laat een verslechtering zien van de prestaties en inzet op innovatie. De 27 voorop lopende regio’s zijn geconcentreerd in slechts 8 lidstaten. In Nederland horen Utrecht en Brabant tot die echte voorhoede van innovatie. De andere landen met topregio’s zijn Denemarken, Zweden, Finland, UK, Ierland, Duitsland en Frankrijk. Opvallend daarbij is wel, dat Frankrijk naast één topregio (Parijs) ook opvallend zwakke en middelmatige streken kent, als een van de weinige landen.

Bij de investeringen is een zorgelijk patroon merkbaar, waarschuwt de Europese Commissie. “In two dimensions the overall change of performance was negative: Firm investments and Finance and support. In particular, the positive growth of public R&D expenditures (1.8%) was offset by a continuous decline in venture capital investments (-2.8%). In addition, a positive improvement in Business R&D expenditure (2.0%) was negatively offset by firms’ Non-R&D innovation expenditures  (-4.7%).”

Grillig Nederland

Nederland blijkt in de specifieke ‘landenanalyse’ al enkele jaren een grillig, “volatile” beeld te vertonen bij zijn prestaties. “Performance improved steadily up until 2011, increased strongly in 2012 – among other factors, due to a much higher share of product and/or process innovators – and declined in 2013, among others, due to reduced license and patent revenues from abroad. The performance relative to the EU has been more volatile, reaching a peak of 118% in 2012 before falling to 114% in 2013.”

Ons land blijft een topper bij de kwaliteit van de wetenschapsproductie in de vorm van publicaties. “The Netherlands is performing above the EU average for most indicators, most notably for International scientific co-publications, Public-private scientific co-publications and Most cited scientific publications.” Relatief zwak zijn de prestaties bij “Knowledge-intensive services exports and in the Sales share of new innovations.” Ook heeft ons land opvallend weinig internationale doctorale studenten en vertoont deze groep ook nauwelijks groei.

Waar is de groei in ons kennisbestel sterk? Bij: “Non-R&D innovation expenditures, Community trademarks, International scientific co-publications and New doctorate graduates.”Waar is sprake van flinke achteruitgang? Bij “License and patent revenues from abroad and Knowledge-intensive services exports.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK