Nederlander in ESA-top
De wetenschappelijke programmacommissie (SPC) die Gathier gaat trekken, besluit over wetenschappelijke missies van ESA en bepaalt daarmee de inhoud van het onderzoeksprogramma. Met dit programma richt de ruimtevaartorganisatie zich op onderzoek aan het heelal, van onze buren in het zonnestelsel tot aan de randen van het universum. U leest een interview van ScienceGuide met Roel Gathier over ’50 jaar Nederlands ruimteonderzoek’ hier.
Kometen, röntgenlab en meer
De wetenschappelijke samenwerking in dit programma heeft al vele succesvolle ruimtemissies voortgebracht, zoals de Herschel-missie. Deze infrarood-ruimtetelescoop heeft aan boord de onder leiding van SRON ontwikkelde ‘moleculenjager’ HIFI en leverde een schat aan informatie over onder meer de geboorte en dood van sterren.
Recent werd ver van ons vandaan in de ruimte de Rosetta uit zijn winterslaap gewekt. Deze is onderweg naar een komeet in ons zonnestelsel en zal in dit najaar zelfs een kleine sonde laten landen op deze komeet.
Het wetenschappelijke programma van de ESA beschikt over een jaarbudget van zo’n € 500 mln. Nederland draagt daar 5% aan bij. Dat geeft meteen aan dat de benoeming van Gathier kan worden gezien als een erkenning van de inhoudelijke betekenis van het Nederlandse ruimteonderzoek voor dat ESA-programma. Ons land wil de komende jaren bijvoorbeeld daarmee doorgaan, onder meer bij de Japans/Europese missie SPICA en een nieuw röntgen-observatorium in het heelal.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap