Robots voor het MKB

Nieuws | de redactie
19 maart 2014 | In de concurrentie met lage-lonen landen kan de inzet van robots in het productieproces uitkomst bieden. Voor het MKB is dit echter vaak te duur. Het Saxion-lectoraat Mechatronica gaat in een groot Europees project op zoek naar hoe robots flexibel ingezet kunnen worden in het productieproces.

Inzet van robots kan met name in grote massaproductieprocessen zorgen voor grote financiële voordelen. Voor de bescheiden productieseries in het MKB zijn deze oplossingen vooralsnog te duur, omdat de aanschafkosten hoog zijn en er geen ruimte is om de systemen flexibel in te zetten. In een groot Europees project met meer dan dertig verschillende instituten wordt gekeken naar alternatieven.

Robotarmen

In het R5-COP project zitten naast het lectoraat Mechatronica nog een aantal Nederlandse partners. Zo is de TU Eindhoven vertegenwoordigd en leveren ook bedrijven als Robomotive en Alten Mechatronics een bijdrage aan het onderzoek. Saxion zal onderzoek gaan doen naar de voordelen van de aansturing  van robotarmen met 7 vrijheidsgraden in 3D-ruimte en de implementatie hiervan op de verschillende demonstratorrobots bij de Nederlandse partners.

Zo wordt er gekeken naar een servicerobot die speciaal is ontworpen om te functioneren in zorgomgevingen en een robot die bewakings- en snelle verkenningstaken kan uitvoeren op plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn. Hierbij valt onder meer te denken aan het chassis van voertuigen, smalle kamers en ventilatiekanalen.

Brugfunctie

De plannen op het gebied van robottechnologie passen in de ambities die Mechatronica-lector Rini Zwikker formuleerde bij zijn aantreden. Zwikker wil met zijn lectoraat een brugfunctie tussen theorie en productinnovatie vervullen, omdat hij ziet dat het MKB vaak moeite heeft om wetenschappelijke kennisontwikkeling te vertalen naar geschikte uitgangspunten voor praktijkgerichte innovaties.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK