Robots voor het MKB

Inzet van robots kan met name in grote massaproductieprocessen zorgen voor grote financiële voordelen. Voor de bescheiden productieseries in het MKB zijn deze oplossingen vooralsnog te duur, omdat de aanschafkosten hoog zijn en er geen ruimte is om de systemen flexibel in te zetten. In een groot Europees project met meer dan dertig verschillende instituten wordt gekeken naar alternatieven.
Robotarmen
In het R5-COP project zitten naast het lectoraat Mechatronica nog een aantal Nederlandse partners. Zo is de TU Eindhoven vertegenwoordigd en leveren ook bedrijven als Robomotive en Alten Mechatronics een bijdrage aan het onderzoek. Saxion zal onderzoek gaan doen naar de voordelen van de aansturing van robotarmen met 7 vrijheidsgraden in 3D-ruimte en de implementatie hiervan op de verschillende demonstratorrobots bij de Nederlandse partners.
Zo wordt er gekeken naar een servicerobot die speciaal is ontworpen om te functioneren in zorgomgevingen en een robot die bewakings- en snelle verkenningstaken kan uitvoeren op plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn. Hierbij valt onder meer te denken aan het chassis van voertuigen, smalle kamers en ventilatiekanalen.
Brugfunctie
De plannen op het gebied van robottechnologie passen in de ambities die Mechatronica-lector Rini Zwikker formuleerde bij zijn aantreden. Zwikker wil met zijn lectoraat een brugfunctie tussen theorie en productinnovatie vervullen, omdat hij ziet dat het MKB vaak moeite heeft om wetenschappelijke kennisontwikkeling te vertalen naar geschikte uitgangspunten voor praktijkgerichte innovaties.
Meest Gelezen
Alleen bèta’s tegen Erkennen en Waarderen
VVD en CDA willen weer terug naar prestatiebekostiging in het hoger onderwijs
Valoriseren door een snelweg te blokkeren
“De universiteiten in Nederland zijn op de rug gaan liggen voor Big Tech”
‘Debat over internationalisering meer vanuit emotie dan feiten gevoerd’
