Volstrekt duurzaam studeren

Nieuws | de redactie
25 maart 2014 | Het instituut Built Environment van de HAN ontvangt dit najaar de vierde ster Duurzaam Hoger Onderwijs (DHO). Daarmee worden Bouwkunde en Civiele Techniek de eerste opleidingen met 4 DHO-sterren in de Benelux.

Auditoren van de certificerende instantie Hobéon onderzochten of het instituut naar de vierde ster Duurzaam Hoger Onderwijs is toegegroeid. Hoewel de sterren pas over enige tijd officieel zullen worden uitgereikt, lieten de auditoren nu al weten dat vierde DHO-ster eraan komt.

Het Instituut Built Environment zet zich actief in voor duurzame ontwikkeling, zowel in onderzoek, bedrijfsvoering en personeelsbeleid als in het onderwijs zelf. Het instituut vindt duurzaamheid zo belangrijk omdat de studenten van nú, vormgeven aan de gebouwde omgeving en openbare inrichting van de toekomst. Door hen op te leiden in een omgeving waarin duurzaamheid een vanzelfsprekendheid is, draagt het instituut bij aan een duurzame leefomgeving in de toekomst.  

Duurzaamheid heeft vaste plek in keten

Built Environment verwierf in 2010 de eerste 2 DHO-sterren, waarmee de opleidingen Bouwkunde en Civiele Techniek aantoonden duurzaamheid in alle activiteiten en processen in de interne organisatie te hebben doorgevoerd. De derde ster kon in 2012 worden toegekend, nadat duurzaamheid ook voldoende in de interne systemen was geborgd, zoals in het curriculum van opleidingen. De vierde ster wordt nu afgegeven omdat de organisatie heeft aangetoond dat duurzaamheid ook een vaste plek in de keten (externe organisatie) heeft ingenomen.

Duurzaamheid in de keten wordt op meerdere manieren bereikt. Een actueel voorbeeld hiervan is onder andere het ‘Groene Akkoord’, een initiatief van de Stadsregio Arnhem Nijmegen, waarin overheden en bedrijven zich hebben verenigd, om duurzaamheid in de bouw te bevorderen. De HAN is als kennispartner in het Groene Akkoord toegetreden.

Hobéon wil met het DHO-Keurmerk stimuleren, dat afgestudeerden in het hoger onderwijs competenties bezitten om bij te dragen aan duurzame ontwikkeling. Studenten die afstuderen bij de opleidingen van Built Environment ontvangen naast hun diploma een certificaat waarmee zij kunnen aantonen dat duurzame ontwikkeling in de opleiding is geïntegreerd.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK