Bussemaker dankt Zijlstra

Nieuws | de redactie
15 april 2014 | 1 mei is de nieuwe HO-aanmelddatum. "Eerlijk gezegd heb ik die datum niet zelf gekozen," bekent PvdA-minister Jet Bussemaker. "Dat heeft mijn voorganger Halbe Zijlstra gedaan, niet vermoedend dat hij daarmee De Dag van de Arbeid 2014 extra cachet zou geven."

De minister geeft in haar blog aan, dat zij haar liberale coalitiepartner – die destijds nog gedoogd door de PVV met het CDA regeerde – erkentelijk is voor zijn ingreep in de HO-regels.”Onlangs nog peilde EenVandaag dat 2 op de 3 aankomende studenten moeite hebben met hun studiekeuze. 8 op de 10 heeft behoefte aan een studiekeuzecheck. Je vraagt je bijna af: waarom hebben we dit niet veel eerder gedaan?”

U leest het betoog van Bussemaker over de datum van 1 mei en de mogelijkheden van de nieuwe studiekeuzecheck hieronder.  

‘Drie op de tien studenten aan de universiteit maken een studie niet af, in het hbo is dat zelfs vier op de tien. Dat is eeuwig zonde. Zonde van het geld, zonde van de tijd en zonde van de motivatie die verloren gaat met een verkeerde studiekeuze.

Daarom hebben we maatregelen getroffen om het studiesucces te verbeteren. Het aantal contacturen moet omhoog (naar minimaal 12 per week), de voorlichting moet beter (inmiddels werken alle instellingen in het hoger onderwijs met een studiebijsluiter en is de website www.startstuderen.nl online), studenten krijgen meer keus (3-jarig hbo voor vwo’ers, meer Associate degree-trajecten, meer excellentieprogramma’s) en er komt een studiekeuzecheck voor studenten die zich uiterlijk op 1 mei hebben aangemeld.

Extra speciaal Morgenrood

Voor sociaal-democraten is 1 mei altijd al een bijzondere dag, maar voor mij is die dag dit jaar extra speciaal. Want het is dan niet alleen de Dag van de Arbeid, het is ook de dag dat een van de belangrijkste maatregelen om het studiesucces te verbeteren ingaat. Eerlijk gezegd heb ik die datum niet zelf gekozen. Dat heeft mijn voorganger Halbe Zijlstra gedaan, niet vermoedend dat hij daarmee De Dag van de Arbeid 2014 extra cachet zou geven.

Over twee weken is het zover en het resultaat tot nu toe stemt tevreden. Van de circa 200.000 nieuwe studenten die komend studiejaar aan de poorten van de hogescholen en universiteiten worden verwacht, hebben zich er al 166.976 aangemeld. Zij kunnen dus allemaal hun recht doen gelden op een studiekeuzecheck.

Moeite bij 2 op 3 studenten

Zo’n studiekeuzecheck kan bestaan uit proefstuderen, een gesprek, een vragenlijst, een bijeenkomst of een combinatie van die activiteiten. Elke instelling vult het anders in maar het doel is overal hetzelfde: erachter komen of de student bij de opleiding past, en andersom. Als de uitkomst van de check is dat de student niet geschikt lijkt voor de opleiding, dan kan de instelling de student adviseren een andere studie te kiezen. De instelling kan de student niet weigeren, tenzij hij niet mee wil doen met studiekeuzeactiviteiten of zich te laat heeft aangemeld.

Eerlijk gezegd hoeft het grote aantal aanmeldingen niet te verbazen, hoe mooi het resultaat ook is. Onlangs nog peilde EenVandaag dat 2 op de 3 aankomende studenten moeite hebben met hun studiekeuze. 8 op de 10 heeft behoefte aan een studiekeuzecheck. Je vraagt je bijna af: waarom hebben we dit niet veel eerder gedaan?

Minder dan nu

Niet dat de studiekeuzecheck nou een oplossing is voor alle problemen. Er zullen nog steeds studenten zijn die een verkeerde keuze maken – ondanks de studiekeuzecheck, ondanks de grotere diversiteit in type opleidingen, ondanks het groter aantal contacturen – maar ik weet zeker dat het er een stuk minder zijn dan nu. En daar is iedereen bij gebaat.

Daarom roep ik alle aankomende bachelorstudenten op die dat nog niet hebben gedaan: meld je zo snel mogelijk aan, nog voor 1 mei! Doe je dat niet, dan ontzeg je jezelf de kans om een voorschot te nemen op je eigen toekomst.

PS: hou er rekening mee dat je je met DigiD moet aanmelden; aanvragen van DigiD kost ongeveer vijf dagen.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK