Bussemaker vertrouwt op 1 mei

Nieuws | de redactie
23 april 2014 | Jet Bussemaker vertrouwt erop dat studenten zich tijdig inschrijven, ook met de nieuwe deadline van 1 mei. Het gaat vast zoals altijd met studenten: ze wachten tot het laatste moment. Zij “verwacht er nog bijna 60.000” die zich op de valreep zullen melden. En dat dankzij de toch niet zo rode Halbe Zijlstra!

HO-woordvoerder Mohandis (PvdA) heeft Kamervragen gesteld aan de minister naar aanleiding van berichten dat veel studenten nog niet op de hoogte zijn van de nieuwe deadline van 1 mei. De zorg daarover leeft ook sterk bij de instellingen. De VSNU sloeg al alarm, omdat zij de cijfers tot nu toe “nog behoorlijk laag” acht.

“Met nog twee weken te gaan komt de aanmelddeadline van 1 mei voor een studie aan de universiteit snel dichterbij.  Het aantal aanmeldingen is momenteel zo’n 42.000. Vorig jaar hadden zich twee weken voor de deadline, die toen nog op 1 september lag, al bijna 63.000 studenten aangemeld.”

Bezorgd? ‘Ja en nee’

De minister is positiever ingesteld. “Ja en nee,” is haar eerste reactie op de vraag naar haar zorgen over de inschrijvingen. “Volgens het artikel [erover in de pers] is de groep studenten die zich nog niet voor een opleiding heeft aangemeld, veel groter dan in voorgaande jaren. Die zorg kan ik in ieder geval wegnemen. Uit de gegevens van Studielink (stand 14 april) blijkt dat tot nu toe 133.000 studenten zich hebben aangemeld. Dat is bijna 30% meer dan vorig jaar om deze tijd.”

“Voor het cursusjaar 2013-2014 bleken zich begin oktober ongeveer 190.000 studenten te hebben aangemeld. Als we ervan uitgaan dat dit jaar ongeveer evenveel studenten zich zullen aanmelden als vorig jaar, dan verwacht ik er nog bijna 60.000.”

Daarom is de minister ook nog niet tevreden, gezien deze cijfers. “Dat is een mooi resultaat, maar we zijn er nog niet. Ik hoop en verwacht nog veel aanmeldingen in de aanloop naar 1 mei. Ik kan niet genoeg benadrukken dat het vooral belangrijk is voor de studiekiezer zelf om zich tijdig aan te melden. Niet alleen behoudt hij zo zijn toelatingsrecht, maar er is dan ook gelegenheid een studiekeuzecheck te doen om te kunnen beoordelen of de opleiding echt bij hem past.”

Tussenjaar geen probleem

De minister is niet bang dat studenten die een tussenjaar hebben gedaan het afgelopen jaar niet op de hoogte zijn van de nieuwe aanmelddatum, ondanks dat OCW geen contactgegevens van deze studenten heeft. “Ik ga ervan uit dat jongeren die een tussenjaar in het buitenland doorbrengen, zich al vóór hun vertrek goed hebben georiënteerd op een studiekeuze. In contacten van hen met de hogeschool of universiteit zijn zij waarschijnlijk al  gewezen op de 1 mei datum.”

Maar de minister doet nog wel een appèl op de omgeving van deze groep studenten, om ze nog eens attent te maken op de nieuwe aanmelddatum. “Verder kunnen ouders, vrienden en bekenden die horen van de 1 mei datum, hen op de hoogte stellen.” Hoeveel studenten dit betreft weet de minister niet.  “Het is op dit moment niet duidelijk in hoeverre deze indirecte instromers zich hebben aangemeld bij Studielink. Studielink telt alleen de aanmeldingen.”

Piek op valreep

Eigenlijk denkt de minister dat het gaat, zoals het altijd gaat met studenten. Je hoort als het ware de gepokt en gemazelde HBO-rector door in haar antwoorden. “De ervaring met andere deadlines leert dat er meestal een piek is als de deadline nadert. Ik hoop en verwacht dat het aantal aanmeldingen nog steeds zal stijgen. Ik zal dit de komende weken blijven monitoren.”

“In ieder geval zal ik de genoemde laatste communicatiemogelijkheden benutten om iedereen nog te stimuleren zich tijdig aan te melden voor een opleiding in het hoger onderwijs. Na 1 mei kan ik de definitieve balans opmaken.”

Rode hulde voor liberale Halbe

Dat de inschrijving nu per 1 mei een feit zou moeten zijn, is een nieuwe opzet waarmee Bussemaker zeer content is. Genereus claimt zij deze hervorming niet voor zich zelf. Dat 1 mei een bijzondere dag wordt voor de toekomst van jong talent en daarmee van de Volksverheffing is niet te danken aan de rode familie, maar aan een rasechte liberaal.

“Eerlijk gezegd heb ik die datum niet zelf gekozen,” bekent de PvdA-minister op OCW in haar blog. “Dat heeft mijn voorganger Halbe Zijlstra gedaan, niet vermoedend dat hij daarmee De Dag van de Arbeid 2014 extra cachet zou geven.”

“Voor sociaal-democraten is 1 mei altijd al een bijzondere dag, maar voor mij is die dag dit jaar extra speciaal. Want het is dan niet alleen de Dag van de Arbeid, het is ook de dag dat een van de belangrijkste maatregelen om het studiesucces te verbeteren ingaat.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK