Decaan helpt Paus Franciscus

Nieuws | de redactie
22 april 2014 | Een leek. Een vrouw. Een universitair decaan en kennismigrant. De benoeming van het hoofd van het kenniscentrum voor seksueel misbruik in Rome is in vele opzichten verrassend. Of is dat juist kenmerkend voor deze Paus?

Paus Franciscus laat het internationale centrum voor onderzoek en opleiding ten aanzien van het misbruik leiden door de Vlaamse hoogleraar Karlijn Demasure. De theologe doet al vijftien jaar onderzoek naar dit onderwerp en zat in de commissie die in Vlaanderen de slachtoffers opving van het misbruik door een van de bekendste bisschoppen.

Aan het licht

Na haar promotie bij de KU Leuven is zij onder meer sinds enige jaren decaan de gammafaculteit van de Saint Paul universiteit in Ottawa. Daardoor kent zij zowel het debat in Europa als in Noord-Amerika over de aanpak van het misbruik door geestelijken.

Demasure verwacht dat haar nog veel te wachten staat, want “in heel wat landen moet de problematiek nog aan het licht komen.” Haar kenniscentrum bij de Gregoriaanse Universiteit in Rome zal zich erop richten “rectoren en seminaristen van de opleidingen” tot priester te vormen en kennis bij te brengen om de problemen aan te pakken. “De vaststelling dat seksueel misbruik evenveel in gezinnen voorkomt als in de Kerk, ontslaat de Kerk niet van haar verantwoordelijkheid”, zei Demasure enkele jaren gelden al. “Net als in het gezin de patriarchale structuren moeten worden aangepakt die aanzetten tot misbruik van de kinderen, zo moet ook de Kerk de structuren durven bijstellen die mee aanleiding kunnen geven tot seksueel misbruik van kinderen.”

De Gregoriaanse Universiteit is verbonden aan de Jezuietenorde, de basis van waaruit ook Paus Franciscus – als eerste kerkvorst in de geschiedenis – komt. Haar benoeming wordt gezien als een nieuwe, opmerkelijke coup, waarmee de Paus en zijn ‘medehervormers’ de kritische buitenwereld naar binnen halen en hij zijn gezag binnen het Vaticaan laat gelden.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK