Doe-het-zelf-grafeen

Nieuws | de redactie
22 april 2014 | Toenmalig Radboud-onderzoeker Andre Geim won er in 2010 een Nobelprijs voor de natuurkunde mee, maar tegenwoordig lijkt iedere sterveling het wondermiddel zelf te kunnen maken. Al wat nodig is, is grafietpoeder, afwasmiddel, water én een blender.

Jonathan Coleman van het Trinity College in Dublin in ingeschakeld door het Britse chemiebedrijf Thomas Swan om tegen lage kostprijs grote hoeveelheden grafeen te produceren. Tot voor kort slaagden grote producenten er niet in meer dan een halve gram per uur van het materiaal met de uitmuntende eigenschappen te creëren.

In de blender

Op de New Scientist doet Coleman uit de doeken hoe wonderbaarlijk goed de ogenschijnlijk simpele methode waar hij en zijn team op kwamen werkt. Het komt er op neer dat grafietpoeder eigenlijk bestaat uit hele dunnen laagjes op elkaar geplakt grafeen. Om laatstgenoemde te winnen, moeten de laagjes dus van elkaar geschraapt worden. Het ideale middel om dat te doen, bleek na uitgebreid onderzoek Fairy Liquid te zijn, het Britse equivalent van Dreft afwasmiddel.

Door Fairy Liquid samen met water en grafietpoeder in een blender te stoppen, slaagden de onderzoekers er in om in een uur zo’n vijf gram grafeen te produceren. Toch ziet het Britse onderzoeksteam nog wel wat obstakels om de nieuwe productiemethode echt in gebruik te nemen.

Volgende stap onzeker

“Het is een grappig experiment om te doen, maar het brengt je nog niet al te ver. Je kunt zwart vloeistof maken vol met grafeen, maar wat is de volgende stap,” vraagt Coleman zich op New Scientist af. Niettemin denken de onderzoekers dat het proces wel op te schalen is naar een voor de industrie interessant niveau.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK