Eerbewijs voor open inspiratie

Nieuws | de redactie
15 april 2014 | Een reeks eerbewijzen - Awards for OpenCourseWare Excellence – krijgt de TU Delft vanwege haar toonaangevende rol in open onderwijs. Beide Delftse MOOCs worden onderscheiden met een ‘Open MOOC Award’ voor HO-aanbod, dat gekopieerd, bewerkt en verspreid mag worden.

Het wereldwijde OpenCourseWare Consortium kent de TU Delft eind april op zijn jaarlijkse congres vier ‘Awards for OpenCourseWare Excellence’ toe. De OpenCourseWare website van de TU Delft wordt de Outstanding Site Award verleend. Deze geeft een erkenning voor de manier waarop academisch onderwijsmateriaal online en open wordt aangeboden. Daarbij is de website beoordeeld op kwaliteit, breedte en diepte. Op de betrokken site van Delft staat het volledige onderwijsmateriaal van meer dan 130 vakken online voor iedereen die er gebruik van wil maken.

De Open MOOC Award is speciaal voor MOOC’s met een open licentie. De universiteit die zo’n MOOC aanbiedt, staat toe dat de inhoud van de MOOC’s gekopieerd, bewerkt en verspreid mag worden, mits de instelling als bron wordt genoemd. De prijs is bedoeld voor ‘Massive Open Online Courses’ die hun onderwijsmateriaal het best presenteren. De twee eerst MOOC’s van de TU Delft, Solar Energy en Introduction to Water Treatment, ontvangen beide zo’n onderscheiding.

Leadership Award

Al eerder werd bekend dat de Leadership Award wordt gegeven aan de Delftse vice-voorzitter Anka Mulder. “Anka Mulder is altijd een kampioen geweest in Open Education. Door haar inspanningen realiseert TU Delft het ideaal van open onderwijs op zowel nationaal als internationaal niveau.” Anka Mulder was in 2008 lid van de Raad van Bestuur van het internationale OpenCourseWare Consortium geworden en van 2011 tot 2013 was ze voorzitter van deze organisatie.

Nog een Nederlander wordt op het jaarcongres van het OCW Consortium zo geëerd: oud-rector Fred Mulder van de Open Universiteit. Dat deze twee landgenoten een dergelijke onderscheiding op dit terrein tegelijkertijd ontvangen, is een signaal van de toonaangevende en inspirerende rol die ons land in de ontwikkeling van open onderwijs is gaan spelen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK