Engeland prijst zich uit de markt

Nieuws | de redactie
11 april 2014 | Het aantal bachelorstudenten uit EU-landen in Engeland is vorig studiejaar met bijna een kwart gedaald. Volgens de Higher Education Funding Council for England hangt dat samen met de hoogte van het collegegeld. Ook Nederlandse studenten laten Engeland steeds meer links liggen.

Eerder mocht het collegegeld niet meer dan omgerekend zo’n 4200 euro bedragen, sinds 2012 overstijgt het maximum 10.000 euro. Dat is veel meer dan elders in de EU. Dat Engeland minder in trek is als studiebestemming bij Europese studenten, blijkt niet alleen uit een analyse van de Higher Education Funding Council for England (HEFCE).

Uit de publicatie Internationalisering in Beeld van de Nuffic die onlangs verscheen, kwam naar voren dat ook een kleiner aantal Nederlandse studenten dan voorheen in 2012-2013 studiefinanciering gebruikte voor een opleiding in het Verenigd Koninkrijk.

India en Pakistan

Zorgwekkend voor het Engelse hoger onderwijs is, dat niet alleen het aantal bachelorstudenten uit de EU daalde. Voor het eerst in 29 jaar was er sprake van een afname van alle internationale inschrijvingen bij elkaar.

Vooral de belangstelling vanuit India en Pakistan liep sterk terug, constateert de HEFCE, terwijl de Verenigde Staten en Australië wel te maken hadden met een toename van studenten uit deze twee landen. Het stroomlijnen van visumprocedures in Australië speelt hier volgens de HEFCE een rol. Engeland verscherpte zijn immigratiebeleid juist.

Inkomsten

Daar komt nog bij dat de inkomsten die internationale studenten – van buiten de EU – genereren, belangrijk zijn voor Engelse hogeronderwijsinstellingen. Het vorige studiejaar betaalden zij samen omgerekend ruim 3,6 miljard euro aan collegegeld. Bovendien leunen voltijds postgraduate masteropleidingen steeds meer op buitenlandse deelnemers. Zij waren in 2012-2013 goed voor 74 procent van de inschrijvingen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK