Erken R&D verschillen in Europa

Nieuws | de redactie
15 april 2014 | De verschillen in onderzoekprestaties in Europa zijn groot. Volgens de European Research and Innovation Area Board (Eriab) moet de Europese Commissie in beleidsplannen daarmee rekening houden. UM-rector Luc Soete pleit voor onderscheid tussen goed en minder presterende landen.

Soete is ook bestuurslid bij Eriab en stelt naar aanleiding van dit onderzoek, dat “doelstellingen als de drie procent voor R&D uitgaven in verhouding tot het GDP niet passend zijn voor slecht presterende landen.” Eriab presenteerde onlangs zijn bevindingen op de Innovation Convention in Brussel. 

Fundamentele uitdaging 

Volgens Eriab heeft de financiële crisis voor gezorgd dat landen die in de problemen zijn gekomen fors zijn gaat korten op R&D-uitgaven. Cijfers van de recent uitgekomen Innovation Union Scoreboard van de Europese Commissie laten zien, dat dit de ongelijkheid heeft doen toenemen. Soete noemt dit “een van de meest fundamentele uitdagingen waar de EU zich mee geconfronteerd ziet.” 

Minder succesvolle landen moeten zich volgens Eriab meer gaan richten op investeringen in mensen en in ondernemerschap, in plaats van R&D en hightech faciliteiten. De belangrijkste innovaties zullen namelijk in deze landen gevonden worden in de dienstensector en human capital. De Europese Commissie moet deze verschillen ook erkennen om ieder land op z’n eigen manier te laten ontwikkelen. 

Leren van China en USA 

Een belangrijke rol daarin is weggelegd voor het Horizon 2020 programma. Zo wil het Europese adviesorgaan dat het grote EU onderzoekprogramma de internationale participatie gaat opschroeven. Dit kan door mensen die een ERC Grant verkrijgen langer toe te staan in het buitenland als onderzoeker aan de slag te gaan. Eriab stelt tevens dat de samenwerking verder moet toespitsen op de in Horizon 2020 vastgestelde grand challenges en pleit daarom voor flexibeler onderzoekagenda’s. 

Luke Georghiou, vice-president onderzoek en innovatie, stelde bij de Innovation Convention in Brussel, waar ook premier Rutte optrad en met ScienceGuide sprak, dat de EU daarin moet leren van China en de VS. “Open zijn betekent ook open staan voor nieuwe ideeën door het beste van anderen te nemen en daar je eigen versie van ontwerpen. Dit gaat niet om succes ten koste van andere delen van de wereld.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK