Google Maps in 1832

Nieuws | de redactie
7 april 2014 | UvA-geograaf Jan Hartmann is bezig met een Google Maps voor het Nederland van 1832. Met behulp van de clouddienst van SURFsara kunnen kadasters, archieven en musea gemakkelijk gekoppeld worden. “Vooral in de laatste vijftig, zestig jaar is Nederland ontzettend veranderd.”

In het SURF Magazine van april vertelt Hartmann over de moeilijkheden die komen kijken bij het in kaart brengen van historisch Nederland. “Buiten de historische stadskernen is de oude structuur bijna helemaal weg. Je moet echt zoeken naar overeenkomstige punten.”

Stappen terug in de geschiedenis

Hartmann en zijn collega’s proberen op basis van een moderne kaart stap voor stap terug te werken in de historie. Dat is een lastig werk, omdat veel oude kaarten niet standaard op het noorden zijn georiënteerd en de afstanden erg onnauwkeurig zijn. Door oude kaarten te projecteren over hedendaagse kaarten, kun je nauwkeurig zien wat er allemaal veranderd is.  

Om dat project ten uitvoer te brengen is veel digitale rekenkracht nodig. Met behulp van de HPC-clouddienst van SURFsara heeft de UvA-onderzoek nu genoeg capaciteit om zijn plannen uit te werken. “We kunnen volop experimenteren om te komen tot het beste, meest efficiënte digitale systeem voor georeferentie.”

Bouwrisico in kaart

Het historisch in kaart brengen van Nederland is van grote waarde voor bijvoorbeeld bouwprojecten. Een graafmachine die stuit op een middeleeuws kasteel, kan daardoor opeens stilgelegd worden en voor miljoenen euro’s de boot in gaan. “Mede daardoor worden oude landkaarten steeds belangrijker,” stelt Hartman die daarnaast ook voor andere doeleinden mooie mogelijkheden ziet.

“Van de Atlas-applicatie heb ik een iPad-versie gemaakt met gps. In de trein van Amsterdam naar Winterswijk zag ik het Nederland van vroeger langzaam onder me langs glijden.”

Het interview met Jan Hartmann in het nieuwe SURF Magazine leest u hier (pagina 12-13)


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK